Delikatne, kolorowe ciasto wiśniowe. Ciasto wiśniowe jest bardzo łatwe w przygotowaniu, jednak pracochłonne, ze względu na ilość mas oraz czas jaki należy odczekać pomiędzy zastygającymi masami. Ale rezultat godny polecenia.
Sezon na wiśnie w pełni. Różnorodne przetwory, wiśnie drelowane w syropie, wiśnie w spirytusie, soki z wiśni, nalewki z wiśni oraz ciasto z dodatkiem wiśni. Kwaśne, soczyste owoce doskonale nadają się do wszelkiego typu ciast. W poniższym przepisie wykorzystany został sok z wiśni oraz wiśnie w spirytusie.
Czas przygotowania – 2 godz.
SKŁADNIKI
Ciasto
- jajka – 4 sztuki
- mąka pszenna – 25 dag
- cukier puder – 25 dag
- kakao – 2 łyżki
- olej – 1 szklanka
- woda letnia – 5 łyżek
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
Masa wiśniowo-budyniowa
- budyń śmietankowy lub waniliowy – 3 opakowania
- mleko – 0,5 litra
- mąka ziemniaczana – 3 łyżki
- kompot wiśniowy – 4 szklanki
- cukier kryształ – 0,5 szklanki
Masa kremowa
- cukier kryształ – 1 szklanka
- mleko – 0,5 litra
- mąka pszenna – 2 łyżki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- żółtka – 2 sztuki
- budyń śmietankowy lub waniliowy – 1 opakowanie
- masło 82 % – 1 kostka
Dodatki
- herbatniki okrągłe – 1 opakowanie
- wiśnie w spirytusie
Polewa
- margaryna – 0,5 kostki
- cukier puder – 5 łyżek
- kakao – 3 łyżki
- woda – 2 łyżki
- żelatyna – 1 łyżka
- kwaśna śmietana – 5 łyżek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, wodę i olej. Na koniec dodać przesiana mąkę z proszkiem.
Ciasto podzielić na dwie równe części.
I część biała, bez dodatków
II cześć, dodać kakao i dobrze wymieszać na jednolitą masę.
Ciasto drugie wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie ciasto I jasne delikatnie rozprowadzić na cieście kakaowym. Upiec placek. Czas pieczenia ok. 40 min. w temp. (u mnie 130 °C). Cisto wystudzić.
W garnku zagotować kompot (ja na zrobienie kompotu użyłam 2 szklanki soku wiśniowego i dwie szklanki wody), dodać cukier. Jeżeli kompot będzie kwaśny dołożyć wówczas cukru. Do zrobienia kompotu można również wykorzystać sok porzeczkowy, truskawkowy, malinowy. W osobnym naczyniu rozmieszać budyń z mlekiem i wlać go do gotującego się kompotu. Należy dokładnie mieszać do uzyskania jednolitej masy. Masę troszeczku przestudzić i lekko ciepłą wyłożyć na ciasto.
Na masę wiśniowo-budyniową wyłożyć okrągłe biszkopty, pomiędzy nie włożyć po kilka wisienek w spirytusie. Odstawić ciasto do lodówki w celu zastygnięcia masy.
Masa kremowa
W garnku zagotować 1 szklankę mleka, następnie w naczyniu rozmieszać dokładnie szklankę mleka z mąką pszenną, budyniem, cukrem waniliowym, cukrem kryształem, żółtkami i wlać budyń do gotującego się mleka. Dokładnie mieszać aby nie powstały grudki. Zdjąć z ognia i przelać na miskę, talerz i wystudzić. Budyń przykryć z wierzchu aby nie powstał gruby kożuszek.
Masło utrzeć na puszysta masę i stopniowo dodawać przestudzony budyń. Do masy można dodać spirytus lub wódkę do smaku. Masę wyłożyć na biszkopty i odstawić do zastygnięcia.
Polewa
W wodzie rozpuścić żelatynę. W garnku rozpuścić margarynę z cukrem pudrem, kakao, podgrzewać na bardzo wolnym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i dodać rozpuszczona żelatynę. Polewę delikatnie wystudzić i do lekko ciepłej dodawać stopniowo śmietanę i dokładnie roztrzepać. Polewę odstawić do zimna, lekko zsiadającą dekorować wierzch ciasta.
Wierzch polewy można udekorować kokosem i wiśniami.
[puregallery]