Torcik pianka

Torcik pianka to połączenie  śmietanki wraz z galaretką i owocami. Bardzo szybki deser i jakże lubiany przez dzieci i dorosłych. Do przygotowania tego deseru można wybrać dowolne kolory, smaki galaretek i owoców. Najlepiej wykorzystać owoce sezonowe.

torcikpianka1

Torcik pianka to zestawienie niewielkiej ilości składników, biszkoptów, śmietanki, galaretki owocowej, które w połączeniu dają lekki deser. Dodatkowo do pianki można dodać inne ulubione owoce.

SKŁADNIKI

  • śmietana 18 % – 660 ml ( 2 duże kubki)
  • galaretka wiśniowa lub truskawkowa – 3 opakowania
  • galaretka brzoskwiniowa – 2 opakowania
  • biszkopty okrągłe – 1 małe opakowanie
  • biszkopty podłużne – 3 małe opakowania
  • brzoskwinie w puszce – 1 puszka
  • cukier puder – 1 szklanka
  • rodzynki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W pierwszej kolejności należy przygotować tortownicę. Dno tortownicy (śr. 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na dnie ułożyć biszkopty okrągłe.

Brzegi tortownicy wyłożyć biszkoptami podłużnymi.

Brzoskwinie z puszki odsączyć i pokroić w plasterki.

3 galaretki czerwone ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić.

Śmietanę ubić na puszysta masę, dodać cukier a następnie tężejącą galaretkę. Masę dokładnie wymieszać, można mikserem i delikatnie wyłożyć na ułożone w tortownicy biszkopty.

Trzeba to zrobić w miarę szybko, ponieważ pianka szybko będzie tężeć.

Ugotować galaretki brzoskwiniowe według przepisu na opakowaniu i schłodzić.

Wierzch udekorować brzoskwiniami, można dodać rodzynki. Następnie tężejącą galaretkę brzoskwiniową wylać na brzoskwinie i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

torcikpianka2 torcikpianka3 torcikpianka4 torcikpianka5torcikpianka

Related Posts

Add Comment