Torcik pianka to połączenie śmietanki wraz z galaretką i owocami. Bardzo szybki deser i jakże lubiany przez dzieci i dorosłych. Do przygotowania tego deseru można wybrać dowolne kolory, smaki galaretek i owoców. Najlepiej wykorzystać owoce sezonowe.
Torcik pianka to zestawienie niewielkiej ilości składników, biszkoptów, śmietanki, galaretki owocowej, które w połączeniu dają lekki deser. Dodatkowo do pianki można dodać inne ulubione owoce.
SKŁADNIKI
- śmietana 18 % – 660 ml ( 2 duże kubki)
- galaretka wiśniowa lub truskawkowa – 3 opakowania
- galaretka brzoskwiniowa – 2 opakowania
- biszkopty okrągłe – 1 małe opakowanie
- biszkopty podłużne – 3 małe opakowania
- brzoskwinie w puszce – 1 puszka
- cukier puder – 1 szklanka
- rodzynki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W pierwszej kolejności należy przygotować tortownicę. Dno tortownicy (śr. 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na dnie ułożyć biszkopty okrągłe.
Brzegi tortownicy wyłożyć biszkoptami podłużnymi.
Brzoskwinie z puszki odsączyć i pokroić w plasterki.
3 galaretki czerwone ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić.
Śmietanę ubić na puszysta masę, dodać cukier a następnie tężejącą galaretkę. Masę dokładnie wymieszać, można mikserem i delikatnie wyłożyć na ułożone w tortownicy biszkopty.
Trzeba to zrobić w miarę szybko, ponieważ pianka szybko będzie tężeć.
Ugotować galaretki brzoskwiniowe według przepisu na opakowaniu i schłodzić.
Wierzch udekorować brzoskwiniami, można dodać rodzynki. Następnie tężejącą galaretkę brzoskwiniową wylać na brzoskwinie i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.