U mnie niedziele bez domowego rosołku to nie niedziela. Świeży, pachnący rosół z dodatkiem domowego makaronu, świeżej natki pietruszki.
Czas przygotowania – 3 godz.
SKŁADNIKI
- kura/indyk – 1,5-2 kg
- marchewka – 1 sztuka
- seler – 1/2 sztuki
- por – kawałek
- pietruszka korzeń – 1 sztuka
- cebula – 1 sztuka
- natka pietruszki – 3-4 gałązki
- nać selera – 2-3 gałązki
- lubczyk świeży – 2 listki
- sól – do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jeżeli do przygotowania rosołu mamy kurę to najlepiej ją poporcjować na mniejsze części. Mięso, kości można pomieszać, można zrobić rosół z połowy kury i części indyka. Można dołożyć też kawałek kaczki dla lepszego smaku i koloru.
Mięso dokładnie wypłukać, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą tak ok. 5-6 litrów (w czasie gotowania połowa wody odparuje). Rosół gotować na średnim ogniu do momentu pojawienia się szarawej szumowiny, piany (jeżeli zagotujemy rosół z zbierającą się szumowiną, nie będzie on klarowny i czysty). Za pomocą sitka zebrać szumowinę (czynność powtarzać aż szumowina nie będzie się już pojawiać).
Następnie możemy dodać obrane i dokładnie umyte jarzyny: marchew, pietruszkę, selera, natki pietruszki, selera, pora, lubczyk i przypieczoną cebulę (cebule obrać, przekroić na pół położyć na palniku na kuchence i podpiec, przypalić nawet na czarno).
Rosół doprawić solą i gotować kilka godzin aż połowa wody odparuje i mięso będzie miękkie. Rosół nie może się bardzo gotować, tylko delikatnie pykać.
Jeżeli zbyt dużo rosołu, wody odparowało i jeżeli chcemy ja uzupełnić to zawsze należy pamiętać aby woda była przegotowana!!!
Rosół podawać z makaronem- jest najlepszy ale można również z ziemniakami, ryżem.