Babka cytrynowa

Babka cytrynowa świąteczna

Bardzo smaczna, aromatyczna babka o smaku cytrynowym. Jest to babka ucierana z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Sekretem aby babka była pulchna, wyrośnięta jest długie ucieranie wszystkich składników.

    Czas przygotowania – 20 min.

SKŁADNIKI

  •  jaja – 4 sztuki
  • cukier puder – 200 g
  • mąka pszenna – 200 g
  • margaryna – 1/2 kostki
  • skórka i sok z cytryny – 1 cytryna
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Żółtka oddzielić o białka.

Margarynę, cukier i żółtka utrzeć do białości, następnie dodać skórkę i sok z cytryny (wcześniej skórkę z cytryny sparzy i dokładnie wyszorować), mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wszystko dokładnie utrzeć.

Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta, dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników.

Formę wysmarować dokładnie tłuszczem , obsypać bułką tartą lub kaszą manną, wlać ciasto do formy i piec ok.45-50 min.w temp. odpowiadającej danemu piekarnikowi, do momentu suchego patyczka.

Babka cytrynowa

Ten wpis został opublikowany w kategorii Wielkanoc i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *