Bardzo smaczna, aromatyczna babka o smaku cytrynowym. Jest to babka ucierana z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Sekretem aby babka była pulchna, wyrośnięta jest długie ucieranie wszystkich składników.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- jaja – 4 sztuki
- cukier puder – 200 g
- mąka pszenna – 200 g
- margaryna – 1/2 kostki
- skórka i sok z cytryny – 1 cytryna
- proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Żółtka oddzielić o białka.
Margarynę, cukier i żółtka utrzeć do białości, następnie dodać skórkę i sok z cytryny (wcześniej skórkę z cytryny sparzy i dokładnie wyszorować), mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wszystko dokładnie utrzeć.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta, dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników.
Formę wysmarować dokładnie tłuszczem , obsypać bułką tartą lub kaszą manną, wlać ciasto do formy i piec ok.45-50 min.w temp. odpowiadającej danemu piekarnikowi, do momentu suchego patyczka.