Cukinia a la ananas

Cukinia jak ananas

Fajna sprawa z tą cukinią. Powiem szczerze, że już w tamtym roku się do niej przymierzałam, jednak na działce nie obrodziła mi cukinia. W tym roku jest jej pod dostatkiem dla tego sporo słoiczków przygotowałam. W smaku całkiem podobna do ananasa, jak najbardziej można ją wykorzystać do deserów, ciast, dań obiadowych.

Czas przygotowania – 60 min.

Składniki

  • cukinia – 3 kg
  • cukier kryształ – 1 kg
  • cukier waniliowy – 3 opakowania
  • goździki – 3-4 sztuki
  • kwasek cytrynowy – 3-4 łyżeczki
  • woda – 1,5 litra

Sposób przygotowania

Cukinię dokładnie obrać, umyć, następnie usunąć nasiona i pokroić w kosteczkę (ja pokroiłam w drobną kosteczkę).

W garnku zagotować wodę z kwaskiem cytrynowym, po zagotowaniu ostudzić.

Zimną zalewą zalać cukinię, przycisnąć ją np. talerzem lub mniejsza pokrywką i odstawić na 24 h w chłodne miejsce.

Następnego dnia osączyć cukinię na sicie. Do pozostałej zalewy dodać cukier, cukier waniliowy i goździki, wszystko dokładnie zagotować. Jeżeli zalewa zacznie wrzeć dodać do niej cukinie i gotować przez ok. 3-5 min. (czas gotowania musi być odpowiedni do wielkości pokrojonej cukinii).

Po tym czasie zdjąć z ognia i gotowego a la ananasa przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować ok. 10-15 min. od momentu wrzenia.

Cukinia a la ananas

Related Posts

Add Comment