Już wcześniej robiłam sprawdzony ketchup domowy z pomidorów i warzyw, jednak drugi przepis jest o wiele lepszy i o wiele mniej pracochłonny. Moje dzieciaki się nim zajadały więc zrobiłam aż z 4 porcji. Z około 3 kg pomidorów wyszło mi 4 małe słoiczki bardzo gęstego ketchupu.
Czas przygotowania 120 min.
Składniki
- pomidory lima – 3 kg
- cebula – 250 g
- cukier – 200 g
- sól – 30 g
- ocet 10% – 1/2 szklanki
- cynamon – do smaku
- dobra szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i przełożyć do rondla.
Do pomidorów dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko gotować na małym ogniu, aż pomidory całkowicie się rozpadną.
Letni sos przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się nasion. Do przetartych pomidorów dodać ocet, sól, gałkę muszkatołową i cynamon, ponownie zagotować. Gotować na wolnym ogniu do momentu odparowania większości wody, ketchup będzie gęstniał.
Pod koniec gotowania dodać cukier (jeżeli dodamy go wcześniej może się przypalić) i z cukrem jeszcze raz zagotować.
Otrzymany gesty ketchup przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować ok. 10 min. od momentu wrzenia.