Ketchup łagodny

Ketchup łagodny

Już wcześniej robiłam sprawdzony ketchup domowy z pomidorów i warzyw, jednak drugi przepis jest o wiele lepszy i o wiele mniej pracochłonny. Moje dzieciaki się nim zajadały więc zrobiłam aż z 4 porcji. Z około 3 kg pomidorów wyszło mi 4 małe słoiczki bardzo gęstego ketchupu.

    Czas przygotowania 120 min.

Składniki

  • pomidory lima – 3 kg
  • cebula – 250 g
  • cukier – 200 g
  • sól – 30 g
  • ocet 10% – 1/2 szklanki
  • cynamon – do smaku
  • dobra szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i przełożyć do rondla.

Do pomidorów dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko gotować na małym ogniu, aż pomidory całkowicie się rozpadną.

Letni sos przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się nasion. Do przetartych pomidorów dodać ocet, sól, gałkę muszkatołową i cynamon, ponownie zagotować. Gotować na wolnym ogniu do momentu odparowania większości wody, ketchup będzie gęstniał.

Pod koniec gotowania dodać cukier (jeżeli dodamy go wcześniej może się przypalić) i z cukrem jeszcze raz zagotować.

Otrzymany gesty ketchup przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować ok. 10 min. od momentu wrzenia.

Ketchup domowy łagodny

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *