Taka papryka jest bardzo przydatna szczególnie w porze zimowej do wielu potraw, sałatek. Z pośród wielu przepisów, które testowałam, uważam że ten jest najsmaczniejszy dlatego też umieszczam go na blogu i polecam przy marynowaniu papryki.
Czas przygotowanie – 30 min.
Składniki
- papryka – 1 kg
- czosnek – 1 ząbek średni na słoik
- olej – 1 łyżka na słoik
Zalewa
- woda – 1 litr
- ocet 10% – 7 łyżek
- sól – 2 łyżki
- cukier – 4 łyżki
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka listków liścia laurowego
Sposób przygotowania
Paprykę dokładnie wypłukać, przekroić na pół, wyjąć z niej gniazda nasienne.
Następnie pokroić ją w dowolny sposób, większe lub mniejsze części. Ułożyć paprykę w słoiku jak najciaśniej, dodać ząbek czosnku (jeżeli jest dość duży to przekroić go na pół) i łyżkę oleju.
Z podanych składników ugotować zalewę, kiedy zacznie wrzeć pogotować ją ok.2-3 min., gorąca zalewą zalać paprykę w słoikach, dodając z zalewy do słoików liść i ziele.
Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować od momentu wrzenia ok. 15 min.