Papryka marynowana

Papryka marynowana

 

Taka papryka jest bardzo przydatna szczególnie w porze zimowej do wielu potraw, sałatek. Z pośród wielu przepisów, które testowałam, uważam że ten jest najsmaczniejszy dlatego też umieszczam go na blogu i polecam przy marynowaniu papryki.

Czas przygotowanie – 30 min.

Składniki

  • papryka – 1 kg
  • czosnek – 1 ząbek średni na słoik
  • olej – 1 łyżka na słoik

Zalewa

  • woda – 1 litr
  • ocet 10% – 7 łyżek
  • sól – 2 łyżki
  • cukier – 4 łyżki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka listków liścia laurowego

Sposób przygotowania

Paprykę dokładnie wypłukać, przekroić na pół, wyjąć z niej gniazda nasienne.

Następnie pokroić ją w dowolny sposób, większe lub mniejsze części. Ułożyć paprykę w słoiku jak najciaśniej, dodać ząbek czosnku (jeżeli jest dość duży to przekroić go na pół) i łyżkę oleju.

Z podanych składników ugotować zalewę, kiedy zacznie wrzeć pogotować ją ok.2-3 min., gorąca zalewą zalać paprykę w słoikach, dodając z zalewy do słoików liść i ziele.

Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować od momentu wrzenia ok. 15 min.

 

Papryka marynowana

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *