Fajna sprawa z tą cukinią. Powiem szczerze, że już w tamtym roku się do niej przymierzałam, jednak na działce nie obrodziła mi cukinia. W tym roku jest jej pod dostatkiem dla tego sporo słoiczków przygotowałam. W smaku całkiem podobna do ananasa, jak najbardziej można ją wykorzystać do deserów, ciast, dań obiadowych.
Czas przygotowania – 60 min.
Składniki
- cukinia – 3 kg
- cukier kryształ – 1 kg
- cukier waniliowy – 3 opakowania
- goździki – 3-4 sztuki
- kwasek cytrynowy – 3-4 łyżeczki
- woda – 1,5 litra
Sposób przygotowania
Cukinię dokładnie obrać, umyć, następnie usunąć nasiona i pokroić w kosteczkę (ja pokroiłam w drobną kosteczkę).
W garnku zagotować wodę z kwaskiem cytrynowym, po zagotowaniu ostudzić.
Zimną zalewą zalać cukinię, przycisnąć ją np. talerzem lub mniejsza pokrywką i odstawić na 24 h w chłodne miejsce.
Następnego dnia osączyć cukinię na sicie. Do pozostałej zalewy dodać cukier, cukier waniliowy i goździki, wszystko dokładnie zagotować. Jeżeli zalewa zacznie wrzeć dodać do niej cukinie i gotować przez ok. 3-5 min. (czas gotowania musi być odpowiedni do wielkości pokrojonej cukinii).
Po tym czasie zdjąć z ognia i gotowego a la ananasa przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować ok. 10-15 min. od momentu wrzenia.