Makowiec japoński

Makowiec japoński

Nie wyobrażam sobie świąt bez tego makowca, bardzo go lubię bo jest dużo maku plus bakalie oczywiście.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • mak – 500 g
  • margaryna – 380 g
  • cukier puder – 680 g
  • jabłka – 900 g
  • jaja – 14 sztuk
  • kasza manna – 14 łyżek
  • proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
  • krojone orzech włoskie – 1,5 szklanki
  • rodzynki- 100 g
  • płatki migdałowe – 100 g
  • aromat migdałowy – kilka kropel

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przepis na dużą blaszkę.

Mak sparzyć (dodać do wrzątku i na małym ogniu kilka minut pogotować, następnie mak odcedzić na gazę i pozostawić do ostygnięcia) i zmielić przez maszynkę do mięsa na najdrobniejszym sitku lub zmielić dwa razy.

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, mak i utarte jabłka, pozostałe bakalie, kaszę mannę, aromat i wszystko dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywno, dodać do maku i lekko wymieszać.

Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w temp.150-180 °C przez ok. 40 min.

Po upieczeniu udekorować polewą.

Related Posts

Add Comment