Biszkopt jasny

Biszkopt jasny

Idealny, puszysty biszkopt jasny, biały. Doskonały do tortów, ciast. Prosty przepis, zawsze się udaje. Ważne ! Trzeba ubić białka dokładnie, aby jak najwięcej dostało się do nich powietrza.

Czas przygotowania – 15 min.

SKŁADNIKI

  • jajka – 6 sztuk
  • cukier – 1 szklanka
  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • olej – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić (trzepaczką lub mikserem) na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie pulchna, następnie dodać żółtka i też ubijać.

Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej.

Razem wszystko dobrze wymieszać mikserem i przelać ciasto do blaszki. Piec około30-40 min. w temp.160-180 [°C].

Biszkopt jest gotowy, kiedy brzegi ciasta odchodzą od blaszki.

Related Posts