Barszcz biały z pieczarkami

Barszcz biały z pieczarkami

Bardzo lubię barszcz biały, można go przygotowywać na wiele sposobów, z wieloma dodatkami. U mnie często bywa takie wydanie barszczu. Trudno jest jednak dokładnie określić proporcję, ponieważ każdy lubi inny smak barszczu, słodkawy inni kwaśniejszy, wszystko zależy od samego zakwasu (to on nadaje smaku- przepis na idealny zakwas na barszcz biały) stąd ilość poszczególnych składników dodawana jest do smaku.

Czas przygotowania –  30 min.

Składniki

  • woda
  • zakwas żytni
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • śmietana 12% – do smaku
  • pieczarki – 1 kg
  • cebula – 1 sztuka
  • olej do smażenia
  • masło – 2 łyżki
  • przyprawa do zup – do smaku

Sposób przygotowania

Pieczarki dokładnie umyć, pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki, cebule obrać i pokroić w kosteczkę, zeszklić ją na tłuszczu.

Do cebuli dodać pokrojone pieczarki ( ja lubię ich mieć dużo w barszczyku, pieczarki po usmażeniu zmniejszą swoją objętość) i smażyć do momentu aż wszystka wodą, którą puszczą odparuje. Na koniec doprawić solą pieprzem i dodać troszkę masła dla poprawienia smaku.

Wodę zagotować, dodać sól (około 1 łyżeczki, na koniec doprawi się już do smaku). Do gotującej się wody wlać ostrożnie, (bo lubi wykipieć) domowy zakwas żytni wcześniej przygotowany i ukiśnięty.

Barszcz pogotować na wolnym ogniu, tak aby zebrała się biała piana, szumowina, następnie ją zebrać i dodać śmietanę. Całość doprawić solą, przyprawą do zup.

Na koniec dodać usmażone pieczarki, doprawić barszcz do smaku.

Podawać z jajkiem gotowanym na twardo.

Barszcz z pieczarkami

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zupy i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *