Cukinia jest jednym z głównych warzyw, które lubię ze względu na duże możliwości kulinarne, można ją łączyć z innymi warzywami, doskonale pasuje do mięs. Nie podaje ilości, proporcji poszczególnych składników, w zależności od tego jak wielka mamy cukinię.
Cukinia bogata jest w szereg witamin: C, A, K i witaminy z grupy B. Zawiera również beta-karoten i składniki mineralne, takie jak magnez, potas czy żelazo. Usprawnia proces trawienia.
Czas przygotowania – 15 min.
Składniki
- cukinia
- sól, pieprz
- bułka tarta
- jajko
- mąka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Można wykorzystać cukinię kolorową, kabaczki, wówczas będzie kolorowa przekąska. Cukinia powinna być młoda (taka co nie ma jeszcze pestek), wówczas po upieczeniu jest miękka, chrupiąca i nie wymaga długiego pieczenia.
Cukinię dokładnie umyć, odciąć końce. Pokroić warzywo na krążki (ok. 1-1,5 cm)
Krążki rozłożyć na desce i z obu stron doprawić solą i pieprzem, można dodać również dodatkowo swoje ulubione przyprawy.
Następnie doprawione krążki cukinii panierować w mące, jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Po upieczeniu osuszyć kotlety na ręczniku papierowym.
Jestem pod ogromnym wrażeniem! Dziękuję!