Kotlety z cukinii

Kotlety z cukinii

Cukinia jest jednym z głównych warzyw, które lubię ze względu na duże możliwości kulinarne, można ją łączyć z innymi warzywami, doskonale pasuje do mięs. Nie podaje ilości, proporcji poszczególnych składników, w zależności od tego jak wielka mamy cukinię.

Cukinia bogata jest w szereg witamin: C, A, K i witaminy z grupy B.  Zawiera również beta-karoten i składniki mineralne, takie jak magnez, potas czy żelazo. Usprawnia proces trawienia.

    Czas przygotowania – 15 min.
  

Składniki

  • cukinia
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • jajko
  • mąka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Można wykorzystać cukinię kolorową, kabaczki, wówczas będzie kolorowa przekąska. Cukinia powinna być młoda (taka co nie ma jeszcze pestek),  wówczas po upieczeniu jest miękka, chrupiąca i nie wymaga długiego pieczenia.

Cukinię dokładnie umyć, odciąć końce. Pokroić warzywo na krążki (ok. 1-1,5 cm)

Krążki rozłożyć na desce i z obu stron doprawić solą i pieprzem, można dodać również dodatkowo swoje ulubione przyprawy.

Następnie doprawione krążki cukinii panierować w mące, jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Po upieczeniu osuszyć kotlety na ręczniku papierowym.
Kotlety z cukinii

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź do Kotlety z cukinii

  1. zapraszam Tutaj pisze:

    Jestem pod ogromnym wrażeniem! Dziękuję!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *