Drożdżówki z wiśniami

Drożdżówki z wiśniami

Sezon wiśniowy trwa, u mnie powidło z wydrenowanych wiśni smaży się już trzeci dzień na bardzo wolnym ogniu. Zaczyna ciemnieć, gęstnieć, i czemuż nie wykorzystać go do ciasta drożdżowego.

Czas przygotowania 120 min.

Składniki

  • mleko – 2 szklanki
  • drożdże świeże – 60 g
  • mąka pszenna – 1 kg
  • cukier waniliowy – 2-3 łyżeczki
  • sól – 1 łyżeczka
  • jajka – 3-4 sztuki
  • masło – 100 g
  • cukier kryształ – 10 łyżek

Sposób przygotowania

Przygotować rozczyn drożdżowy.

Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko, oraz ok. 200 g mąki pszennej. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką (rozczyn jet gotowy jeśli podwoi swoją objętość).

Masło roztopić i przestudzić.

Do rozczynu dodać 4 jajka, cukier waniliowy, sól, mąkę – tak ok. 800 gr. i ciasto dokładnie wyrobić rękoma, jeżeli będzie za luźne dosypać troszkę mąki. Ciasto jest gotowe jeżeli odchodzi od rąk bez zabrudzeń.

Następnie na koniec do ciasta dodać roztopione i przestudzone masło i też dokładnie wyrobić, ma odchodzić samo od ręki.

Ciasto przykryć ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia, również musi podwoić swoją objętość.

Kiedy ciasto dobrze wyrośnie przełożyć go na stolnicę, rozwałkować ciasto na kształt okręgu, pociąć radełkiem wzdłuż na 8 części, na szerszą część nałożyć powidło wiśniowe i zwinąć.

Tak przygotowane drożdżówki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ponownie ściereczka aby wyrosły.

Bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika, roztrzepać jedno jajko i każdą drożdżówkę pomalować jajkiem, włożyć blaszki do piekarnika.

Piec w temp. swojego piekarnika na złoty kolor ok. 30-40 min. w zależności jak duże mamy drożdżówki.

owocowe drożdżówki

Related Posts

Add Comment