Coraz częściej na moim stole gości domowe pieczywo, swoje, świeże i najważniejsze bo bez konserwantów. Przygotowując chleb, pieczywo drożdżowe czy na zakwasie możemy tworzyć swoje ulubione smaki.
Czas przygotowania – 120 min.
Składniki
- mąka chlebowa pszenna – 250 g
- mąka pszenna – 600-700 g
- drożdże świeże – 40 g
- serwatka – 1,5 szklanki
- sól – 1 łyżeczka
- cukier – 1 łyżka
Sposób przygotowania
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, letnią serwatkę (produkt powstały na skutek ogrzania skwaszonego mleka) i mąkę chlebową (ok. 200 g). Wszystko dokładnie wymieszać, rozczyn przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość wówczas dodać pozostałe składniki, sól, resztę mąki chlebowej, mąkę pszenną (600 g). Ciasto dokładnie wyrobić (im dłużej tym lepiej), kiedy będzie luźne dosypać mąki pszennej. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy podwoi swoją objętość, ciasto wyrobić na stolnicy, przełożyć do koszyczka czy blaszki i również pozostawić do wyrośnięcia.
Kiedy chleb wyrośnie wówczas przełożyć go z koszyczka na blaszkę i włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec w temp. swojego piekarnika ok. godz.
Żeby chleb był wyrośnięty, to trzeba ciasto długo wyrabiać i pozwolić mu dokładnie rosnąć. W pomieszczeniu gdzie będzie przygotowywany nie powinno być zimno, nie powinno być przeciągów.