Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasieDrugi z kolei wypiek na zakwasie, tym razem czysto żytni chlebek, ciemny, cięższy. Nie wymaga dużego nakładu pracy i siły do wyrabiania ciasta, ponieważ mąki żytniej nie należy długo wyrabiać. Inaczej w przypadku chleba żytnio-pszennego. Chleb czysto żytni jest nieco kwaśniejszy w smaku i wiele zdrowszy od pszennego.

Składniki

Rozczyn

  • zakwas żytni – 300 g
  • woda – 1,5 szklanki
  • mąka żytnia chlebowa – 150 g

Ciasto właściwe

  • rozczyn – cały
  • mąka żytnia chlebowa – 140 g
  • mąka żytnia – 360-400 g
  • sól – 2 łyżeczki
  • woda – 1 szklanka

Sposób przygotowania

Składniki rozczynu umieścić w misce, dokładnie połączyć łyżką i pozostawić pod przykryciem (ściereczką) na co najmniej 12 godzin. Najlepiej rozczyn przygotować wieczorem, dnia poprzedzającego wypiek.

W dniu wypieku do rozczynu dodać wodę, sól, mąki i wszystko wyrobić ręką na jednolite ciasto.

Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt luźne, wówczas podsypać troszkę mąki żytniej by było stabilniejsze ponieważ zbyt luźne ciasto żytnie po wytrąceniu z koszyczka rozleje się. Ewentualnie można chleb upiec w keksówce wówczas ciasto przybierze kształt keksówki i się nie rozleje.

Ciasta żytniego nie trzeba długo wyrabiać.

Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w misce ok.3-4 godziny w cieple. Po tym czasie ciasto przełożyć do koszyczka obsypanego mąką lub keksówki i również pozostawić do wyrośnięcia, ciasto w trakcie kiedy rośnie powinno podwoić swoją objętość.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni, funkcja góra-dół.

Chleb włożyć do nagrzanego piekarnika, po 10 min, zmniejszyć temp. i piec ok. 1 godziny do zrumienienia chleba.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Chleb / Bułki i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *