Bardzo prosty, szybki w przygotowaniu chlebek pszenny na zakwasie. Mój ulubiony. Wybornie smakuje ze świeżym masełkiem, kiedy jest jeszcze ciepły, chociaż chleb przygotowany na zakwasie musi dokładnie przestygnąć, ma być zimny. Ten chlebek wychodzi nawet bez dodatku drożdży, na samym zakwasie.
Składniki
- zakwas pszenny – 300 g
- woda – 1,5 szklanki
- mąka pszenna chlebowa – 200 g
- mąka pszenna typ 550 – 400-500 g
- sól – 2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Zakwas wymieszać z wodą, solą, mąką pszenną chlebową i dokładnie wyrabiać ciasto podsypując mąkę pszenną. Ciasto wyrabiać ok. 10-15 min. ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne, jeśli będzie gotowe to świadczyć o tym będzie, że nie będzie się kleić do rąk.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny do wyrośnięcia, (jeżeli temp. będzie wyższa ciasto szybciej urośnie). Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do kosza do wyrastania lub keksówek, wcześniej kosz dokładnie obsypać mąką, keksówki wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni, program góra-dół. Wyrośnięty chleb wyłożyć z kosza na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Chleb piec w temp. 180-200 stopni przez ok. 10 min, następnie zmniejszyć temp. i piec ok. 50-60 min. aż chleb ładnie się zrumieni.