Afrykańczyk

ciasto z makiem

Ja jestem smakoszem wszelkiego typu makowników, makowców, zwijańców makowych ale to ciasto bije wszystkie na kolana, dla mnie przepyszny.

SKŁADNIKI

Mak

  • margaryna – 150 g
  • jajka – 8 sztuk
  • cukier puder – 200 g
  • miód sztuczny – 100 g
  • kakao – 2 łyżki
  • mak – 300 g
  • mąka pszenna 4 łyżki
  • soda – 1 łyżeczka
  • olejek migdałowy do smaku

Ciasto białe

  • białka – 8 sztuk
  • cukier kryształ – 1 szklanka
  • maka pszenna – 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana – 4 łyżeczki
  • ocet – 1 łyżka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Jabłka

  • jabłka – 1 kg
  • galaretka wiśniowa – 2 opakowania
  • cukier do smaku

Masa budyniowa

  • mleko – 1 litr
  • budyń śmietankowy – 3 sztuki
  • cukier kryształ – 3/4 szklanki
  • cukier waniliowy – 1 sztuka
  • mąka pszenna- 2 łyżki
  • żółtka – 6 sztuk
  • masło – 400 g
  • sok z cytryny
  • spirytus

WYKONANIE

Mak sparzyć (gotować go na wolnym ogniu ok. 30 min.), odcedzić przez gazę lub drobne sitko i przestudzić. Mak zmielić dwa razy przez maszynkę do mięsa przez średnie sitko lub na drobnym  jeden raz.

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtko, miód, mąkę, sodę, oraz sparzony i zmielony mak i olejek.  Na koniec delikatnie dodać do maku ubitą na sztywno piane z białek i upiec dwa placki.

Ciasto białe

Białka ubić z cukrem, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i ocet. Wszystkie składniki dokładnie ubić a następnie upiec placek.

Jabłka

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach.  Jabłka przełożyć do rondla, podlać delikatnie wodą i dusić do momentu całkowitego rozpadu. Kiedy jabłka się rozpadną i cała woda wyparuje dodać do nich cukier do smaku, a następnie galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do delikatnego stężenia.

Masa budyniowa

Zagotować 1/2 litra mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą  połowę mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubią się robić grudki i może się przypalić. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę, przykryć folia aluminiową szczelnie i odstawić do przestygnięcia.

Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Na koniec dodać sok z cytryny i spirytus do smaku.

Przełożenie ciasta

Ciasto makowe – masa – ciasto białe – masa jabłkowa – masa -ciasto makowe – polewa.

ciasto z makiem i jabłkamiplacek z makiem

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciasta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *