Inna odsłona tradycyjnego sernika, tym razem sernik połączony z kremowa masa z brzoskwiniami oraz ciastem orzechowym.
Czas przygotowania – 20 min.
Duża blaszka
SKŁADNIKI
Sernik
- jajka – 12 sztuk
- cukier kryształ – 1,5 szklanki
- margaryna – 25 dag
- budyń śmietankowego lub waniliowego – 3 łyżki
- mąka pszenna – 3 łyżki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczka
- ser biały – 1,5 kg
- mieszanka keksowa – 1 opakowanie
- rodzynki – 5 dag
- cytryna – sok z połowy cytryny
- herbatniki
Masa budyniowa
- mleko – 1/2 litra
- budyń śmietankowy – 2 sztuki
- cukier waniliowy – 1 sztuka
- cukier kryształ – 1/2 szklanki
- jajka – 2 sztuki
- mąka pszenna – 1 łyżka
- kilka łyżek soku z cytryny
- spirytus
- puszka brzoskwiń
Ciasto orzechowe
- jajka – 4 sztuki
- cukier kryształ – 100 g
- orzechy mielone – 100 g
- mąka pszenna – 1 łyżka
- proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ser biały zmielić przez maszynkę, ja mielę raz na bardzo drobniutkim sitku, można zmielić ser dwa razy na grubszym, ważne żeby ser nie miał grudek. Na koniec mielenia sera przez maszynkę zmielić połowę cytryny, ważne aby nie było w niej pestek, cytrynę wcześniej należy umyć.
Żółtka oddzielić od białek. Margarynę, żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dodawać stopniowo ser i ucierać, potem dodać mąkę pszenną i budyń i proszek do pieczenia.
Na koniec dodać ubite białka.
Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną herbatnikami, piec na złoty kolor.
Ciasto po upieczeniu przestudzić, wyjąć z blaszki.
Ciasto orzechowe
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dokładnie ubić, następnie dodać pozostałe składniki. Gotowa masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. swojego piekarnika.
Masa budyniowa
Brzoskwinie z puszki odsączyć, pokroić w drobną kosteczkę.
Zagotować 1 szklankę mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą szklankę mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubią się robić grudki i często się przypala. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę, przykryć folia aluminiową szczelnie i odstawić do przestygnięcia.
Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Na koniec dodać sok z cytryny i spirytus do smaku.
Masę wyłożyć na wcześniej przestudzony sernik, wyłożyć na nią pokrojone brzoskwinie, delikatnie powpychać nożem w masę i całość przykryć ciastem orzechowym, na wierzch polewa.