SKŁADNIKI
Ciasto orzechowe
- jajka – 10 sztuk
- orzechy mielone – 150 g
- cukier puder – 1/2 kg
- zimna woda – 9 łyżek
- mąka pszenna – 300 g
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Masa budyniowa
- mleko –4 szklanki
- budyń śmietankowy – 3 opakowania
- mąka pszenna – 2 łyżki
- jajka – 2 sztuki
- cukier kryształ – 3/4 szklanki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- masło – 400 g
- spirytus do smaku,
- sok z cytryny do smaku
Środek
- ptasie mleczko – 1 opakowanie
- galaretka czerwona – 2 opakowanie
WYKONANIE
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dokładnie ubić tak aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać żółtka, dodać wodę, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części (lub ubijać osobno ciasto) i przełożyć na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Piec w temp. swojego piekarnika ok. 30-40 min. Biszkopt jest gotowy w momencie kiedy odstaje od ścian blaszki.
Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach wody, odstawić do delikatnego stężenia.
Masa
Połowę mleka przelać do rondelka i zagotować, do pozostałej części mleka dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować blenderem dla otrzymania jednolitej konsystencji. Kiedy mleko się zagotuje wlać wolnym strumieniem otrzymany budyń i cały czas mieszać do momentu aż budyń zgęstnieje (uwaga lubi się przypalać, mieszając budyń unikniemy pojawienia się grudek, jeżeli się jednak pojawią wówczas trzeba energicznie mieszać a grudki się rozpuszczą.
Budyń przelać na miskę, przykryć talerzem lub filią aluminiową aby nie zrobił się gruby kożuch i odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć do białości i dodawać po łyżce wystudzony budyń. Wszystko dokładnie ucierać aby masa się nie zważyła. Na koniec dodać sok z cytryny, spirytus lub wódkę do smaku.
Przełożenie
Ciasto orzechowe – 1/2 masy – ptasie mleczko ułożone w równych odstępach, odstępy wypełnić tężejącą galaretką – 1/2 masy – ciasto orzechowe.