Ciasto orzechowe z ptasim mleczkiem

Ciasto orzechowe z ptasim mleczkiem

SKŁADNIKI

Ciasto orzechowe

  • jajka – 10 sztuk
  • orzechy mielone – 150 g
  • cukier puder – 1/2 kg
  • zimna woda – 9 łyżek
  • mąka pszenna – 300 g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

Masa budyniowa

  • mleko –4 szklanki
  • budyń śmietankowy – 3 opakowania
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • jajka – 2 sztuki
  • cukier kryształ – 3/4 szklanki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • masło – 400 g
  • spirytus do smaku,
  • sok z cytryny do smaku

Środek

  • ptasie mleczko – 1 opakowanie
  • galaretka czerwona – 2 opakowanie

WYKONANIE

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dokładnie ubić tak  aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać żółtka,  dodać wodę, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części (lub ubijać osobno ciasto) i przełożyć na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

Piec w temp. swojego piekarnika ok. 30-40 min. Biszkopt jest gotowy w momencie kiedy odstaje od ścian blaszki.

Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach wody, odstawić do delikatnego stężenia.

Masa

Połowę mleka przelać do rondelka i zagotować, do pozostałej części mleka dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować blenderem dla otrzymania jednolitej konsystencji. Kiedy mleko się zagotuje wlać wolnym strumieniem otrzymany budyń i cały czas mieszać do momentu aż budyń zgęstnieje (uwaga lubi się przypalać, mieszając budyń unikniemy pojawienia się grudek, jeżeli się jednak pojawią wówczas trzeba energicznie mieszać a grudki się rozpuszczą.

Budyń przelać na miskę, przykryć talerzem lub filią aluminiową aby nie zrobił się gruby kożuch i odstawić do wystygnięcia.

Masło utrzeć do białości i dodawać po łyżce wystudzony budyń. Wszystko dokładnie ucierać aby masa się nie zważyła. Na koniec dodać sok z cytryny, spirytus lub wódkę do smaku.

Przełożenie

Ciasto orzechowe – 1/2 masy – ptasie mleczko ułożone w równych odstępach, odstępy wypełnić tężejącą galaretką – 1/2 masy – ciasto orzechowe.

Ciasto orzechowe z ptasim mleczkiemCiasto orzechowe z ptasim mleczkiem

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *