Nalewka owocowa

Nalewka owocowa

Na działce dużo różnorodnych owoców, dlatego też postanowiłam połączyć ich smaki, dodatkowo dodając do nich procenty. Powstała doskonała, przepyszna nalewka owocowa z owoców lata. Taką nalewkę najlepiej stworzyć wedle własnego gustu, smaku dodając cukier ok. 1 szklanki na warstwę owoców, alkohol pomieszać: spirytus i wódkę lub jeśli chcemy mocna nalewkę  wykorzystujemy sam spirytus.

Składniki

  • truskawki – 1/2 kg
  • poziomki – 200 g
  • porzeczki (czerwone,czarne) – 1/2 kg
  • agrest – 1/2 kg
  • wiśnie – 1/2 kg
  • maliny – 1/2 kg
  • spirytus
  • wódka
  • cukier

Sposób przygotowania

Zaczynając tak jak u mnie zaczynały się owoce:

Większy słój  dokładnie umyć i wyparzyć. Pamiętać o płukaniu, oczyszczaniu owoców, jeżeli dodajemy wiśnie to należy je wydrylować.

Do słoja wrzucić obrane i wypłukane owoce truskawek i zasypać niewielka ilością cukru ok. 1 szklanka cukru na każdą warstwę owoców, tak powstała warstwę zalać alkoholem tak aby owoce były zakryte. Słój szczelnie zakręcić i  ostawić w ciemne ciepłe miejsce do czasu następnych owoców.

Tak przygotowywać kolejne warstwy owoców swoich ulubionych.

Jeżeli wykorzystamy już wszystkie rodzaje owoców wówczas nalewkę odstawić jeszcze na miesiąc, następnie zlać nalew, można go oczywiście dosłodzić jeżeli jest to konieczne i nalewka jest gotowa do spożycia lecz im dłużej odpoczywa tym lepiej dla smaku.

Related Posts

Add Comment