Dżem jabłkowo-brzoskwiniowy

Dżem jabłkowo-brzoskwiniowy

Robiłam już dżem z samych jabłek jednak robiłam drugą porcje i miałam pod ręka brzoskwinie, dlatego nieco dżem urozmaiciłam.

    Czas przygotowania – 15 min. 

Składniki

  • jabłka – 800 g
  • brzoskwinie – 200 g
  • cukier biały – 1/2 kg
  • żelfix 3:1 – 1 opakowanie
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub mniejsze części i delikatnie rozsmazyć dodając do nich ok. 2-3 łyżki wody. Waga jabłek po obraniu musi mieć 800 g.

Kiedy jabłka się rozsmażą, mogą pozostać w nich większe kawałki dodać do jabłek brzoskwinie obrane z łupki i pokrojone w grubsza kostkę, dodać żelfix i dokładnie wymieszać, pogotować ok. 2-3  min. następnie do jabłek dodać cukier, dokładnie go wymieszać i zagotować całość (2-3 min. dżem powinien pykać), dodać sok z cytryny, powinna  pojawić się biała piana.

Gotowy dżem zdjąć z ognia i mieszać łyżką do zaniku piany, następnie dżem przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować ok. 10 min. od momentu kiedy zaczną wrzeć.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *