Robiłam już dżem z samych jabłek jednak robiłam drugą porcje i miałam pod ręka brzoskwinie, dlatego nieco dżem urozmaiciłam.
Czas przygotowania – 15 min.
Składniki
- jabłka – 800 g
- brzoskwinie – 200 g
- cukier biały – 1/2 kg
- żelfix 3:1 – 1 opakowanie
- sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub mniejsze części i delikatnie rozsmazyć dodając do nich ok. 2-3 łyżki wody. Waga jabłek po obraniu musi mieć 800 g.
Kiedy jabłka się rozsmażą, mogą pozostać w nich większe kawałki dodać do jabłek brzoskwinie obrane z łupki i pokrojone w grubsza kostkę, dodać żelfix i dokładnie wymieszać, pogotować ok. 2-3 min. następnie do jabłek dodać cukier, dokładnie go wymieszać i zagotować całość (2-3 min. dżem powinien pykać), dodać sok z cytryny, powinna pojawić się biała piana.
Gotowy dżem zdjąć z ognia i mieszać łyżką do zaniku piany, następnie dżem przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować ok. 10 min. od momentu kiedy zaczną wrzeć.