Jajka zapiekane w kokilkach

[purerecipe]

Jajka zapiekane w kokilkach pyszne

Duszone jajka z szynką i serem żółtym. Idealne na śniadanie lub kiedy znudzą się nam jajka przygotowywane w tradycyjny sposób.

Czas przygotowania- 15 min.

SKŁADNIKI

  • szynka – 200 g
  • ser żółty tarty – 1 szklanka
  • ketchup – 2 łyżki
  • jajka – 6 sztuk
  • masło do wysmarowania kokilek
  • zielenina do dekoracji
  • sól, pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Szynkę pokroić w drobniutką kosteczkę, przełożyć do miski, ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać ketchup i wszystko razem dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Kokilki wysmarować dokładnie masłem, do każdej wbić jajko, tak aby żółtko się nie rozlało tylko pozostało w całości.

Na wierzch jajka ułożyć farsz.

Kokilki wstawić do szerokiego naczynia z gorącą wodą, tak aby się nie wlała do środka, naczynie przykryć i gotować na średnim ogniu przez 12-15 min. ( w zależności jak wielkie są jaka).

Po ugotowaniu, kokilki wyjąć z wody i wyłożyć na talerz, dowolnie udekorować.

Jajka zapiekane w kokilkach

Ten wpis został opublikowany w kategorii Wielkanoc i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *