[purerecipe]
Duszone jajka z szynką i serem żółtym. Idealne na śniadanie lub kiedy znudzą się nam jajka przygotowywane w tradycyjny sposób.
Czas przygotowania- 15 min.
SKŁADNIKI
- szynka – 200 g
- ser żółty tarty – 1 szklanka
- ketchup – 2 łyżki
- jajka – 6 sztuk
- masło do wysmarowania kokilek
- zielenina do dekoracji
- sól, pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Szynkę pokroić w drobniutką kosteczkę, przełożyć do miski, ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać ketchup i wszystko razem dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Kokilki wysmarować dokładnie masłem, do każdej wbić jajko, tak aby żółtko się nie rozlało tylko pozostało w całości.
Na wierzch jajka ułożyć farsz.
Kokilki wstawić do szerokiego naczynia z gorącą wodą, tak aby się nie wlała do środka, naczynie przykryć i gotować na średnim ogniu przez 12-15 min. ( w zależności jak wielkie są jaka).
Po ugotowaniu, kokilki wyjąć z wody i wyłożyć na talerz, dowolnie udekorować.