Bardzo ciekawy w smaku pasztet z warzyw, a dokładnie z cukinii. Doskonale pasuje do pieczywa jako szybka i bardziej wegetariańska przekąska. Taki pasztet można wykonać z ulubionych warzyw, można jak najbardziej dodać zieleninę, koperek, natkę pietruszki, paprykę.
Czas przygotowania – 60minuty
Składniki
- cukinia/kabaczek – 1 kg
- marchewka – 2-3 sztuki
- seler korzeń – 1/4 korzenia
- cebula – 2 sztuki
- czosnek – 2 ząbki
- pieczarki – 200 g
- ser żółty – 150 g
- kasza manna – 1/2 szklanki
- jajka – 3 sztuki
- bułka tarta – 1/2 szklanki
- sól, pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
- papryka słodka do smaku
Sposób przygotowania
Marchewkę, cukinię, cebulę, selera obrać z łupki.
Pieczarki dokładnie umyć i osuszyć.
Cukinie zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić delikatnie, wymieszać i odstawić na 30 min. aby puściła sok.
Pozostałe składniki marchew, cebulę, seler, pieczarki, czosnek, ser żółty zetrzeć również na tarce na grubych oczkach, wszystko razem wymieszać.
Wszystko wykonałam w maszynce do mielenia mięsa z odpowiednia przystawką tarcia jak na tarce.
Cukinię dokładnie odcisnąć w dłoniach, z nadmiaru soku i wszystko połączyć, doprawić do smaku przyprawami, dodać bułkę tartą, kasze mannę oraz jajka.
Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 1 godz. w 180 stopniach, do zrumienienia.
Po upieczeniu przestudzić.