Takie bułeczki są godne polecenia na śniadanie lub kolację. Dodatkowo doskonale smakują z dżemem, nutellą, do tego kakao lub kawka zbożowa, kawka z mlekiem.
Bułeczki drożdżowe z tego przepisu są delikatne, nie są bardzo słodkie, chociaż jeżeli chcemy słodsze wówczas należy dodać troszkę więcej cukru.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
- drożdże świeże – 5 dag
- woda letnia – 2 szklanki
- cukier kryształ – 3 łyżki
- jajka całe – 3 sztuki
- mąka pszenna – 1 kg
- olej – 5 łyżek
- sól – pół łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozczyn drożdżowy
W wysokim naczyniu, misce rozkruszyć drożdże z letnią wodą i cukrem i mąką (ok. 1 szklanka). Całość razem połączyć i przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość.
Jeżeli rozczyn mieliśmy w małym naczyniu to należy go przełożyć do większej miski.
Jeżeli rozczyn urósł wówczas dodajemy pozostałe składniki: mąkę, jajka, sól. Wszystko razem wyrabiamy. Najlepiej jest to zrobić ręką. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz wszystko dobrze wyrabiamy. Ciasto pozostawiamy w misce około 15 min. aby wyrosło.
Ważna informacja jest to żeby ciasto drożdżowe było delikatne, wyrośnięte tłuszcz który dajemy w tym przypadku olej był dodany na końcu jako ostatni składnik. Nie wolno należy dodawać już mąki do ciasta drożdżowego kiedy został dany już tłuszcz. Jest to tajnik w kuchni mojej babci.
Ciasto przekładamy na stolnicę, delikatnie rozwałkowujemy i formujemy bułeczki o dowolnym kształcie.
W miseczce roztrzepujemy jajko i smarujemy nim bułki i posypujemy makiem. Można również kminkiem, sezamem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 min.