Ciastka francuskie

ciastka francuskie

Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Jest to bardzo dobre ciasto francuskie, i można z tego przepisu wykonać ciasteczka słodkie, paluszki słone do barszczu czerwonego, kapuśniaczki, paszteciki.

SKŁADNIKI

  • mleko/ śmietana kwaśna – 1/2 litra
  • mąka pszenna – 1 kg
  • ocet – 2 łyżki
  • jajko całe – 1 sztuka
  • żółtko – 1 sztuka
  • margaryna – 750 g (3 margaryny)

Dodatkowo

  • cukier, kminek, ser żółty, sól, papryka
  • białko i cukier

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Z podanych składników na stolnicy zarobić ciasto.

Następnie ciasto rozwałkować i na ciasto zetrzeć 3 margaryny (lepszego gatunku).

Ciasto z margaryną złożyć w kopertę, rozwałkować i czynność powtórzyć min. 3 razy. Ciasto odłożyć do zimna na kilka godzin, najlepiej zarobić go wieczorem i pozostawić na noc w lodówce.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wykrawać ciastka w dowolnym kształcie, z dziurką i bez, w zależności od gustu. Następnie maczać w rozbitym białku i cukrze, piec na złoty kolor.

Jeżeli ciasto przeznaczymy na paluszki, paszteciki, wówczas wierzch posmarować białkiem, posypać kminkiem, serem żółtym lub dowolnymi ulubionymi dodatkami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciasteczka i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *