Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Jest to bardzo dobre ciasto francuskie, i można z tego przepisu wykonać ciasteczka słodkie, paluszki słone do barszczu czerwonego, kapuśniaczki, paszteciki.
SKŁADNIKI
- mleko/ śmietana kwaśna – 1/2 litra
- mąka pszenna – 1 kg
- ocet – 2 łyżki
- jajko całe – 1 sztuka
- żółtko – 1 sztuka
- margaryna – 750 g (3 margaryny)
Dodatkowo
- cukier, kminek, ser żółty, sól, papryka
- białko i cukier
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z podanych składników na stolnicy zarobić ciasto.
Następnie ciasto rozwałkować i na ciasto zetrzeć 3 margaryny (lepszego gatunku).
Ciasto z margaryną złożyć w kopertę, rozwałkować i czynność powtórzyć min. 3 razy. Ciasto odłożyć do zimna na kilka godzin, najlepiej zarobić go wieczorem i pozostawić na noc w lodówce.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wykrawać ciastka w dowolnym kształcie, z dziurką i bez, w zależności od gustu. Następnie maczać w rozbitym białku i cukrze, piec na złoty kolor.
Jeżeli ciasto przeznaczymy na paluszki, paszteciki, wówczas wierzch posmarować białkiem, posypać kminkiem, serem żółtym lub dowolnymi ulubionymi dodatkami.