Postanowiłam w tym roku własnoręcznie upiec baranki do koszyczka wielkanocnego. Co do tego potrzeba? Najważniejsze to forma, ja przyznam się pożyczyłam w pobliskiej piekarni ale dostępne są również w internecie, następnie przepis na ciasto. Jakie będzie najlepsze? Podchodziłam do ciasta dwa razy, pierwszy raz rozczyn był zrobiony na mleku i dodatkowo dodałam jajka do ciasta. I co najlepsze -w pierwszym pieczeniu w jednej formie dużego baranka nie wyszła „mordka” wiec drugie podejście prostsze czyli mąka pszenna, woda, drożdże, cukier. I wyszło. efekt pokazany na zdjęciu.
Czas przygotowania – 90 min.
SKŁADNIKI
- woda letnia – 1 szklanka
- drożdże świeże – 100 g
- mąka pszenna – 1 kg
- sól – szczypta
- olej roślinny – 1/3 szklanki
- cukier – 4 łyżki
- tłuszcz do wysmarowania formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotować rozczyn
Do miski wlać letnią wodę, dodać drożdże, cukier i ok. 100 g maki pszennej. Całość wymieszać, przykryć ściereczką i poczekać, aż urośnie (powinien podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu do rozczynu dodać pozostałą mąkę pszenną, sól i dokładnie wyrobić ciasto, na koniec dodać jeszcze olej i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie lśniące i samo odejdzie od ręki. Nie podsypywać już mąki.
Ciasto przykryć ponownie ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, również powinno podwoić swoją objętość.
Formy dokładnie wysmarować tłuszczem, olejem, odwrócić formę na ręcznik papierowy aby ściekł nadmiar tłuszczu.
Przed nakładaniem ciasta do formy trzeba dokładnie „upychać” ciasto do wgłębień.
Ciasto nakładać do jednej połowy formy, do dużego baranka nałożyć do połowy formy ok. 1,4 kg ciasta, przyłożyć dokładnie, równo drugą połową i ścisnąć, ja formę dodatkowo ścisnęłam drucikiem aby była dobrze skręcona.
Do małego baranka, do jednej połowy formy nałożyłam ok. 190 g ciasta, a do królika ok. 450 g i również mniejsze formy ścisnęłam drutem.
Gotowe, szczelnie zamknięte formy włożyć do nagrzanego piekarnika, u mnie piekły się ok. 1 godziny w temp. 150-200 stop. Celsjusza.
W trakcie pieczenia niewielka ilość ciasta wypłynęła z formy, moim zdaniem lepiej bo mam pewność, że wszystkie zakamarki zostały wypełnione i wyjdzie pełny okaz baranka.
Po upieczeniu delikatnie niedociągnięcia zetrzeć trakiem, najdrobniejszymi oczkami.
Baranki udekorować wstążeczką, namalować buźki.
Przygotowanie i pieczenie Wielkanocnego Zajączka
Przygotowanie i pieczenie małego i dużego Wielkanocnego Baranka
Upieczone Wielkanocne Zwierzątka
Witam,
czy ta ilość ciasta z przepisu wystarczy na wszystkie te formy?
Kupiłam takie same formy, ale będę piekła pierwszy raz w życiu cokolwiek, więc nie wiem ile potrzeba ogółem tego ciasta 🙂
Oby w ogóle się udało 🙂