Znalazłam u babci patelnie taką jakby miała dołeczki, fachowo nie wiem jak się nazywa, ale za to fajne placuszki z niej wychodzą, jak duże orzechy. Sezon brzoskwiniowy się zaczął wiec dlaczego nie przyrządzić placuszków z brzoskwiniami.
Czas przygotowania – 30 min.
Składniki
- zsiadłe mleko – 1 szklanka
- jajka – 2 sztuki
- mąka pszenna – 2-2,5 szklanki
- soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
- cukier – 2-4 łyżki
- sok z cytryny – 1/2 cytryny
- brzoskwinie – 3-4 sztuki
Sposób przygotowania
Brzoskwinie obrać z łupki i pokroić w większą kostkę. Obrać 3-4 w zależności jakie są duże, można dodać wedle swojego smaku.
Wszystkie składniki umieścić w większym naczyniu i dokładnie ze sobą wymieszać, tak aby powstało gęste ciasto i nie było grudek mąki (najlepiej użyć miksera). Na koniec dodać sok z cytryny i pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Patelnie dołeczkowatą dokładnie wysmarować olejem (użyć do tego celu pędzelka) i dobrze ją rozgrzać, następnie formować łyżką placuszki i piec z obu stron na złoty kolor.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.