Placki z brzoskwiniami

Placki z brzoskwiniami

Znalazłam u babci patelnie taką jakby miała dołeczki, fachowo nie wiem jak się nazywa, ale za to fajne placuszki z niej wychodzą, jak duże orzechy. Sezon brzoskwiniowy się zaczął wiec dlaczego nie przyrządzić placuszków z brzoskwiniami.

    Czas przygotowania – 30 min.

Składniki

  • zsiadłe mleko – 1 szklanka
  • jajka – 2 sztuki
  • mąka pszenna – 2-2,5 szklanki
  • soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
  • cukier – 2-4 łyżki
  • sok z cytryny – 1/2 cytryny
  • brzoskwinie – 3-4 sztuki

Sposób przygotowania

Brzoskwinie obrać z łupki i pokroić w większą kostkę. Obrać 3-4 w zależności jakie są duże, można dodać wedle swojego smaku.

Wszystkie składniki umieścić w większym naczyniu i dokładnie ze sobą wymieszać, tak aby powstało gęste ciasto i nie było grudek mąki (najlepiej użyć miksera). Na koniec dodać sok z cytryny i pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Patelnie dołeczkowatą dokładnie wysmarować olejem (użyć do tego celu pędzelka) i dobrze ją rozgrzać, następnie formować łyżką placuszki i piec z obu stron na złoty kolor.

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Na Słodko i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *