Piernik staropolski II

piernik staropolski ciasto dojrzałe

Drugi przepis na piernik staropolski, ja jednak przygotuję z tego ciasta pierniczki nadziewane.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • miód sztuczny – 300 g
  • cukier – 1 szklanka
  • jajka – 4 sztuki
  • śmietana kwaśna – 3/4 szklanki
  • soda oczyszczona – 3 łyżeczki
  • masło – 250 g
  • mąka – 1 kg
  • przyprawa do piernika – 4 łyżeczki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Miód roztopić z masłem, wystudzić.

Do miski wsypać mąkę, przyprawę do piernika.

W śmietanie rozmieszać sodę.

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, wszystko dokładnie ubić.

Do maki dodać wystudzony miód, śmietanę z sodą, wszystko dokładnie wymieszać, na konie dodać ubite jajka. Całość wymieszać i przełożyć do glinianego, szklanego naczynia, przykryć lnianą ściereczką. Ciasto ma luźną konsystencję, jednak stopniowo twardnieje w lodówce.

Odstawić na min. 3-6 tygodni do lodówki.

Po okresie dojrzewania można upiec 3 placki, lub pierniczki nadziewane.

Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać większe koła i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Na środku każdego koła położyć niewielką ilość powidła, marmolady.

Każdego pierniczka przykryć kolejnym wykrojonym kawałkiem ciasta.

Przyłożyć dowolny kształt foremki (mniejszej od koła) i wykrawać pierniczki.Boki lekko docisnąć (Przyłożyć dowolny kształt foremki (mniejszej od koła) i wykrawać pierniczki (nie trzeba smarować białkiem).

Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut (czas może być krótszy lub dłuższy w zależności od wielkości i grubości pierniczków).

Po wystudzeniu można oblać czekoladą lub polewą.

piernik staropolski ciasto dojrzewajace piernik staropolski foremkapiernik staropolski pieczeniepiernik staropolski ciastkapiernik staropolski pod choinka

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *