Drugi przepis na piernik staropolski, ja jednak przygotuję z tego ciasta pierniczki nadziewane.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- miód sztuczny – 300 g
- cukier – 1 szklanka
- jajka – 4 sztuki
- śmietana kwaśna – 3/4 szklanki
- soda oczyszczona – 3 łyżeczki
- masło – 250 g
- mąka – 1 kg
- przyprawa do piernika – 4 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Miód roztopić z masłem, wystudzić.
Do miski wsypać mąkę, przyprawę do piernika.
W śmietanie rozmieszać sodę.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, wszystko dokładnie ubić.
Do maki dodać wystudzony miód, śmietanę z sodą, wszystko dokładnie wymieszać, na konie dodać ubite jajka. Całość wymieszać i przełożyć do glinianego, szklanego naczynia, przykryć lnianą ściereczką. Ciasto ma luźną konsystencję, jednak stopniowo twardnieje w lodówce.
Odstawić na min. 3-6 tygodni do lodówki.
Po okresie dojrzewania można upiec 3 placki, lub pierniczki nadziewane.
Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać większe koła i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na środku każdego koła położyć niewielką ilość powidła, marmolady.
Każdego pierniczka przykryć kolejnym wykrojonym kawałkiem ciasta.
Przyłożyć dowolny kształt foremki (mniejszej od koła) i wykrawać pierniczki.Boki lekko docisnąć (Przyłożyć dowolny kształt foremki (mniejszej od koła) i wykrawać pierniczki (nie trzeba smarować białkiem).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut (czas może być krótszy lub dłuższy w zależności od wielkości i grubości pierniczków).
Po wystudzeniu można oblać czekoladą lub polewą.