Kapuśniaki z kapustą kiszoną i pieczarkami

Kapuśniaki z kapustą kiszoną i pieczarkami

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem z kapusty kiszonej i pieczarek. Tym razem drożdżowe nie na słodko. Bardzo dobrze smakują z barszczem czerwonym.

Czas przygotowania – 90 min.

SKŁADNIKI

Ciasto drożdżowe

  • mąka tortowa – 1-1,2 kg
  • jaja całe – 3 sztuki
  • cukier – 3 łyżki
  • drożdże świeże – 100 g
  • sól – szczypta
  • mleko – 1,5 szklanki
  • masło – 150 g

Farsz

  • kapusta kiszona – 1 kg
  • pieczarki – 800 g
  • cebula – 1 sztuka
  • olej do smażenia, masło

Dodatkowo

  • ziarno sezamu, maku, kminku
  • całe jajko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Farsz

Kapustę kiszoną pokroić drobniutko i ugotować na miękko, jeżeli jest bardzo kwaśna wówczas odlać wodę jeżeli się pierwszy raz zagotuje i nalać świeżej, w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru kwasu.

Następnie usmażyć na oleju cebule na złoty kolor, dodać pieczarki pokrojone w cieniutkie półplasterki, całość dusić aż pieczarki będą miękkie i odparuje z nich nadmiar wody. Następnie dodać odcedzoną kapustę kiszoną, dodać masło do smaku, sól i pieprz. Wszystkie składniki farszu jeszcze przez kilka minut podsmażać. Gotowy farsz przestudzić.

Ciasto drożdżowe

Do osobnego naczynia pokruszyć, drożdże, dodać letnie mleko, cukier i ok. 100 g maki, wszystko dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia- rozczyn drożdżowy.

Masło roztopić, przestudzić.

Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, jajka, sól, wszystko dokładnie wyrobić ok. 15 min. i na koniec dodać roztopione masło, dokładnie wyrobić, ciasto będzie gotowe kiedy samo ładnie odejdzie od ręki. Drożdżowe im dłużej wyrabiane tym lepsze.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.

Jeżeli ciasto urosło wyłożyć go na stolnicę delikatnie rozwałkować tak na ok. 2-3 mm i od szklanki wykrawać kółka, następnie na środek wykrojonego ciasta ułożyć farsz i zrobić z ciasta bułeczkę.

Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce do pieczenia i pozostawić do lekkiego wyrośnięcia, jeżeli wyrosną wówczas posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami.

Piec na złoty kolor. Nie podaje temp. pieczenia i czasu pieczenia ponieważ każdy piekarnik inaczej piecze.

Kapuśniaki z kapustą kiszoną i pieczarkami przygotowanie

Kapuśniaki z kapustą kiszoną i pieczarkami posypane kminkiemkapusniaki z makiem

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *