Bułeczki drożdżowe z nadzieniem z kapusty kiszonej i pieczarek. Tym razem drożdżowe nie na słodko. Bardzo dobrze smakują z barszczem czerwonym.
Czas przygotowania – 90 min.
SKŁADNIKI
Ciasto drożdżowe
- mąka tortowa – 1-1,2 kg
- jaja całe – 3 sztuki
- cukier – 3 łyżki
- drożdże świeże – 100 g
- sól – szczypta
- mleko – 1,5 szklanki
- masło – 150 g
Farsz
- kapusta kiszona – 1 kg
- pieczarki – 800 g
- cebula – 1 sztuka
- olej do smażenia, masło
Dodatkowo
- ziarno sezamu, maku, kminku
- całe jajko
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Farsz
Kapustę kiszoną pokroić drobniutko i ugotować na miękko, jeżeli jest bardzo kwaśna wówczas odlać wodę jeżeli się pierwszy raz zagotuje i nalać świeżej, w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru kwasu.
Następnie usmażyć na oleju cebule na złoty kolor, dodać pieczarki pokrojone w cieniutkie półplasterki, całość dusić aż pieczarki będą miękkie i odparuje z nich nadmiar wody. Następnie dodać odcedzoną kapustę kiszoną, dodać masło do smaku, sól i pieprz. Wszystkie składniki farszu jeszcze przez kilka minut podsmażać. Gotowy farsz przestudzić.
Ciasto drożdżowe
Do osobnego naczynia pokruszyć, drożdże, dodać letnie mleko, cukier i ok. 100 g maki, wszystko dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia- rozczyn drożdżowy.
Masło roztopić, przestudzić.
Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, jajka, sól, wszystko dokładnie wyrobić ok. 15 min. i na koniec dodać roztopione masło, dokładnie wyrobić, ciasto będzie gotowe kiedy samo ładnie odejdzie od ręki. Drożdżowe im dłużej wyrabiane tym lepsze.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
Jeżeli ciasto urosło wyłożyć go na stolnicę delikatnie rozwałkować tak na ok. 2-3 mm i od szklanki wykrawać kółka, następnie na środek wykrojonego ciasta ułożyć farsz i zrobić z ciasta bułeczkę.
Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce do pieczenia i pozostawić do lekkiego wyrośnięcia, jeżeli wyrosną wówczas posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami.
Piec na złoty kolor. Nie podaje temp. pieczenia i czasu pieczenia ponieważ każdy piekarnik inaczej piecze.