Postanowiłam odtworzyć surówkę, którą jadłam w restauracji, a mianowicie surówka z czerwonej kapusty. Kapusta był drobno poszatkowana, miała delikatny słodkawy smak. Sądzę że strzeliłam w dziesiątkę, prosta mało składnikowa surówka ale bardzo smaczna.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- kapusta czerwona – 1/2 główki
- jabłko – 1-2 sztuki
- cebula – 1/2 sztuki
- śmietana 18% lub jogurt naturalny
- ocet lub sok z cytryny
- sól, pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Najlepiej do przepisu wykorzystać kapustę czerwoną młodą ponieważ jest ona miększa od tej, która można dostać w sklepie zimą, chociaż ta zimowa nie jest jeszcze taka najgorsza.
Warto zaopatrzyć się w rękawiczki gumowe jednorazowe, ponieważ kapusta po rozkrojeniu mocno farbuje.
Kapustę czerwona szatkujemy bardzo drobniutko, ja wykorzystałam maszynkę do mięsa z odpowiednio drobną przystawką. Kapusta bardzo drobno poszatkowana lepiej smakuje.
Kapustę posolić solą około 1/2 łyżeczki i odstawić na około 1 godzinkę.
Po tym czasie kapustę odcisnąć z nadmiaru wody, dodać jabłko obrane i starte na drobnych oczkach tarka, tak samo zetrzeć cebulę.
Całość dokładnie wymieszać, skropić niewielką ilością octu lub soku z cytryny, można dodać niewielką ilość cukru do smaku, na koniec dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.