Surówka z czerwonej kapusty

surowka z czerwonej kapusty

Postanowiłam odtworzyć surówkę, którą jadłam w restauracji, a mianowicie surówka z czerwonej kapusty. Kapusta był drobno poszatkowana, miała delikatny słodkawy smak. Sądzę że strzeliłam w dziesiątkę, prosta mało składnikowa surówka ale bardzo smaczna.

Czas przygotowania – 15 min.

SKŁADNIKI

  • kapusta czerwona – 1/2 główki
  • jabłko – 1-2 sztuki
  • cebula – 1/2 sztuki
  • śmietana 18% lub jogurt naturalny
  • ocet lub sok z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Najlepiej do przepisu wykorzystać kapustę czerwoną młodą ponieważ jest ona miększa od tej, która można dostać w sklepie zimą, chociaż ta zimowa nie jest jeszcze taka najgorsza.

Warto zaopatrzyć się w rękawiczki gumowe jednorazowe, ponieważ kapusta po rozkrojeniu mocno farbuje.

Kapustę czerwona szatkujemy bardzo drobniutko, ja wykorzystałam maszynkę do mięsa z odpowiednio drobną przystawką. Kapusta bardzo drobno poszatkowana lepiej smakuje.

Kapustę posolić solą około 1/2 łyżeczki i odstawić na około 1 godzinkę.

Po tym czasie kapustę odcisnąć z nadmiaru wody, dodać jabłko obrane i starte na drobnych oczkach tarka, tak samo zetrzeć cebulę.

Całość dokładnie wymieszać, skropić niewielką ilością octu lub soku z cytryny, można dodać niewielką ilość cukru do smaku, na koniec dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.

surowka z czerwonej kapusty

Related Posts

Add Comment