Makownik z pianka to połączenie masy makowej, masy budyniowej i lekkiej pianki- bitej śmietany. Czasochłonne ciasto ale efekt końcowy bardzo dobry.
SKŁADNIKI
Biszkopt
- jajka – 6 sztuk
- cukier kryształ – 1 szklanka
- mąka pszenna – 1 szklanka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- olej – 2 łyżki
Mak
- mak – 250 g
- cukier kryształ – 100 g
- miód sztuczny – 2 łyżki
- masło – 2 łyżki
- olejek migdałowy – do smaku
- bakalie – 200 g (rodzynki, migdały, mieszanka keksowa)
- galaretka – 1 sztuka
Masa budyniowa
- budyń waniliowy – 2 opakowania
- mleko – 1/2 litra
- cukier kryształ – 1/2 szklanki
- jajka – 2 sztuki
- maka pszenna – 2 łyżki
- wódka – do smaku
Pianka
- śmietana 18% – 600 ml
- cukier puder – 1 szklanka
- galaretka cytrynowa – 1 opakowanie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt jasny (blaszka 26×40)
Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie pulchna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Razem wszystko dobrze wymieszać mikserem i przelać ciasto do blaszki. Piec około30-40 min. w temp.130-150 [°C].
Masa makowa
Galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody.
Mak wrzucić do wrzątku i parzyć na małym ogniu 20-30 min, następnie zdjąć z ognia i przelać na sitko z bardzo małymi dziurkami lub na gazę, ściereczkę bawełnianą (najlepszy sposób), odstawić do wystygnięcia.
Kiedy mak wystygnie zemleć go przez maszynkę do mięsa min. 2 razy ( ja miele raz na bardzo drobnym sitku).
Do większego rondla dodać masło, miód, cukier i całość roztopić, następnie dodać zmielony mak, bakalie, olejek migdałowy. Wszystko dokładnie wymieszać i podsmażyć kilka minut. Zdjąć z ognia i wlać rozpuszczoną galaretkę. Odstawić do lekkiego zastygnięcia.