Makownik z pianką

makownik z pianka

Makownik z pianka to połączenie masy makowej, masy budyniowej i lekkiej pianki- bitej śmietany. Czasochłonne ciasto ale efekt końcowy bardzo dobry.

SKŁADNIKI

Biszkopt

  • jajka – 6 sztuk
  • cukier kryształ – 1 szklanka
  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • olej – 2 łyżki

Mak

  • mak – 250 g
  • cukier kryształ – 100 g
  • miód sztuczny – 2 łyżki
  • masło – 2 łyżki
  • olejek migdałowy – do smaku
  • bakalie – 200 g (rodzynki, migdały, mieszanka keksowa)
  • galaretka – 1 sztuka

Masa budyniowa

  • budyń waniliowy – 2 opakowania
  • mleko – 1/2 litra
  • cukier kryształ – 1/2 szklanki
  • jajka – 2 sztuki
  • maka pszenna – 2 łyżki
  • wódka – do smaku

Pianka

  • śmietana 18% – 600 ml
  • cukier puder – 1 szklanka
  • galaretka cytrynowa – 1 opakowanie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Biszkopt jasny (blaszka 26×40)

Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie pulchna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Razem wszystko dobrze wymieszać mikserem i przelać ciasto do blaszki. Piec około30-40 min. w temp.130-150 [°C].

Masa makowa

Galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody.

Mak wrzucić do wrzątku i parzyć na małym ogniu 20-30 min, następnie zdjąć z ognia i przelać na sitko z bardzo małymi dziurkami lub na gazę, ściereczkę bawełnianą (najlepszy sposób), odstawić do wystygnięcia.

Kiedy mak wystygnie zemleć go przez maszynkę do mięsa min. 2 razy ( ja miele raz na bardzo drobnym sitku).

Do większego rondla dodać masło, miód, cukier i całość roztopić, następnie dodać zmielony mak, bakalie, olejek migdałowy. Wszystko dokładnie wymieszać i podsmażyć kilka minut. Zdjąć z ognia i wlać rozpuszczoną galaretkę. Odstawić do lekkiego zastygnięcia.

Related Posts

Add Comment