Drożdżówki z budyniem i rodzynkami

drozdzowkizbudyniem2

Kolejny pomysł na śniadanie, kolację, przekąskę z ciasta drożdżowego z domowym budyniem i rodzynkami. Dodatkowo frajda kiedy można sobie urwać kawałek drożdżówki.

Czas przygotowania – 40 min.

SKŁADNIKI

Ciasto drożdżowe

  • mąka pszenna – 700 g
  • drożdże świeże – 25 g
  • cukier kryształ – 5 łyżek
  • jajka całe – 2 sztuki
  • mleko – 2 szklanki
  • śmietana 30% – 1/4 szklanki
  • masło – 60 g
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy

Budyń

  • mleko – 500 ml
  • masło – 25 g
  • żółtka – 3 sztuki
  • cukier kryształ – 120 g
  • mąka pszenna – 60 g
  • mąka ziemniaczana – 50 g
  • rodzynki – 100 g
  • cukier waniliowy

Dodatkowo

  • jajko – 1 sztuka
  • mleko – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Drożdże rozmieszać w letnim mleku, dodać cukier i około 200 g mąki – zrobić rozczyn.

Rozczyn odstawić na 15-20 min. w ciepłe miejsce.

Masło roztopić i przestudzić, do letniego masła dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.

Po upływie kilkunastu minut do rozczynu dodać jajka, sól, mąkę, cukier waniliowy, dokładnie wyrabiamy ciasto drożdżowe, na koniec dodajemy roztopione masło ze śmietaną. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodzić od ręki.

Ciasto odstawiamy na 1,5-2 godzin w ciepłe miejsce, przykrywając miskę ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.

Ważna uwaga odnośnie ciasta drożdżowego! Jeżeli dodamy już do ciasta tłuszcz, masło wówczas nie dodajemy już mąki, tylko dokładnie wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.

W miedzy czasie kiedy ciasto rośnie, gotujemy swój domowy budyń z podanych składników.

Do rondelka wlewamy 1 szklankę mleka, mleko zagotowujemy, dodajemy masło i cukier. W drugim naczyniu mieszamy ze sobą pozostałą ilość mleka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cukier waniliowy, żółtka, najlepiej zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak otrzymany budyń wlewamy do gotującego się mleka. Dokładnie budyń mieszamy, bo lubi się przypalać, energicznie mieszamy gdy pojawią się grudki. Dodajemy rodzynki i odstawiamy budyń do przestygnięcia.

Ciasto przekładamy na stolnicę, odcinamy około 250 g i uformować z tego kawałka spód wielkości blaszki. Spód przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, na tym cieście rozkładamy ugotowany budyń, równomiernie na całym cieście. Zwijamy ciasto jak na roladę, następnie otrzymaną roladę należy pociąć na 12-15 mniej więcej równych kawałków.

Tak otrzymane kawałki układamy na przygotowanym spodzie drożdżowym, rozciętą stroną do góry. Blaszkę z bułeczkami pozostawić pod przykryciem na około 15 min. aby bułeczki urosły.

Następnie całość smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-40 min. w temperaturze 200ºC.

Jeżeli szybko nabiorą koloru wówczas przykryć blaszkę folia aluminiową.

drozdzowkizbudyniem

Related Posts

Add Comment