Inny pomysł na jajka sadzone, tym razem w świeżej papryce z dodatkiem smażonego boczku i szczypiorku. Godne polecenia na śniadanie. Przyjemne urozmaicenie posiłku.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- papryka świeża
- jajka całe
- szczypiorek
- sól
- kilka plasterków boczku
- oliwa z oliwek, masło
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Boczek smażymy na oliwie z oliwek z dodatkiem masła, tak aby był delikatnie zrumieniony, osuszamy na ręczniku papierowym.
Paprykę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Z papryki, ja wykorzystałam trzy kolory, wykrawamy krążki, układamy je na rozgrzanej patelni z odrobiną masła.
Do krążków z papryki wbijamy jajka, delikatnie solimy do smaku, przykrywamy patelnie przykrywką i dusimy do momentu aż jajka się zetną.
Jeżeli będą gotowe ściągamy z patelni posypujemy świeżym szczypiorkiem i podajemy ze smażonym boczkiem.