Melon marynowany

Melon jest owocem z rodziny ogórka. Wyróżnia się tu kilka gatunków różniących się barwą, zawartością cukru. Melony są owocami bogatymi w cukry, beta karoten, kwas foliowy, pektyny. Bogate są w witaminy A, B1, B2, B6, B12, C , D, E, P oraz składniki mineralne – potas, żelazo, magnez, jod, wapń, fosfor. Należą do owoców niskokalorycznych.

melonmarynowany

Po raz pierwszy zrobiłam melona marynowanego. Będzie dodatkiem do dań, sałatek.

Czas przygotowania – 40 min.

SKŁADNIKI

  • melon – 1 sztuka
  • ocet 10% – 1 szklanka
  • goździki – 8-10 sztuk
  • cukier kryształ – 1 i 1/2 szklanki
  • woda – 1i 1/2 szklanki
  • sok z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Szklankę wody, ocet zagotować i przestudzić.

Melona przekroić na pół, wyjąć pestki i wydrążyć miąższ, ja zrobiłam to za pomocą łyżeczki, aby otrzymać kulki.

Kulki ułożyć w miseczce, zalać je marynatą, przykryć miseczkę i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Po kilku godzinach zlać marynatę, melona osuszyć na sicie.

W osobnym garnku zagotować wodę z cukrem, goździkami, sokiem z cytryny, ugotować gesty syrop.

Melona ułożyć w słoiczkach i zalać syropem. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 min.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *