Melon jest owocem z rodziny ogórka. Wyróżnia się tu kilka gatunków różniących się barwą, zawartością cukru. Melony są owocami bogatymi w cukry, beta karoten, kwas foliowy, pektyny. Bogate są w witaminy A, B1, B2, B6, B12, C , D, E, P oraz składniki mineralne – potas, żelazo, magnez, jod, wapń, fosfor. Należą do owoców niskokalorycznych.
Po raz pierwszy zrobiłam melona marynowanego. Będzie dodatkiem do dań, sałatek.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
- melon – 1 sztuka
- ocet 10% – 1 szklanka
- goździki – 8-10 sztuk
- cukier kryształ – 1 i 1/2 szklanki
- woda – 1i 1/2 szklanki
- sok z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Szklankę wody, ocet zagotować i przestudzić.
Melona przekroić na pół, wyjąć pestki i wydrążyć miąższ, ja zrobiłam to za pomocą łyżeczki, aby otrzymać kulki.
Kulki ułożyć w miseczce, zalać je marynatą, przykryć miseczkę i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Po kilku godzinach zlać marynatę, melona osuszyć na sicie.
W osobnym garnku zagotować wodę z cukrem, goździkami, sokiem z cytryny, ugotować gesty syrop.
Melona ułożyć w słoiczkach i zalać syropem. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 min.