Gęsina najlepsza na św. Marcina. Każda okazja jest dobra na przygotowanie gęsi, chociaż w porze jesiennej smakowo są najlepsze. Ja właśnie zaopatrzyłam się w gęś w listopadzie i część zamroziłam, więc kolejne wydanie gęsi z dodatkiem popularnych warzyw oraz świeżego rozmarynu.
Czas przygotowanie – 120 min.
Składniki
- pierś z gęsi – 1-2 sztuki
- sól, pieprz do smaku
- olej lub oliwa z oliwek
- warzywa: marchewka, pietruszka, seler, cebula
- bulion warzywny
- gałązka rozmarynu świeżego lub suszony
- masło – 2 łyżki
Sposób przygotowania
Pierś z gęsi jeśli jest mrożona wcześniej rozmrozić.
Pierś dokładnie wypłukać, osuszyć i naciąć skórę, następnie pierś oprószyć dokładnie solą i pieprzem z każdej strony.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i na niej zrumienić pierś gęsi z obu stron.
Następnie pierś przełożyć do rondla, podlać bulionem warzywnym lub wodą i dusić. W trakcie duszenia dodać pokrojone w grubsze plastry warzywa (warzywa będą się dusić nieco krócej niż mięso, więc nie należy ich od razu dodawać ponieważ się rozgotują), gałązkę świeżego rozmarynu.
Całość dusić do momentu, aż mięso będzie miękkie.