Ciasteczka francuskie to szybki przepis na coś słodkiego. Ciasteczka są mięciutkie, słodziutkie. Można stworzyć różnorodne kształty ciasteczek.
Przepis na te ciasteczka jest bardzo prosty i szybki. Ciasteczka te są bardzo smaczne, słodziutkie, nie oprze się im nikt.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- mąka pszenna – 60 dag
- margaryna (można dodać pół na pół masło z margaryną) – 50 dag
- żółtka – 4 sztuki
- kwaśna śmietana – 8 łyżek (jeśli będzie mało trzeba dodać więcej)
- cukier kryształ – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na stolnicy usypać kopczyk z przesianej mąki, na środek pokroić margarynę, wbić żółtka, wszystko razem posiekać nożem, dodać śmietanę, wszystko dokładnie posiekać i zarobić ciasto.
Następnie schłodzić ciasto w lodówce przez 2 godziny.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, trzeba je rozwałkować na grubość około 1 cm i wycinać ciasteczka dowolnymi foremkami, można również pociąć radełkiem na kwadraty lub romby.
Na talerzyk wylać pozostałe białko, rozbić delikatnie widelcem, na drugi talerz wsypać cukier ( ja używam cukru gruboziarnistego). Wykrojone ciastka maczać w białku i cukrze, układać na blaszce.
Wkładać do rozgrzanego piekarnika, i piec na złoty kolor.