Ketchup

keczup

Jeżeli mamy dostęp do pomidorów, jeżeli mamy je na swojej działce i obrodziły a nie mamy co z nimi zrobić warto sięgnąć po przepis na ketchup i stworzyć swój własny zdrowy domowy sos. Ketchup ten ma idealną gęstą konsystencję, intensywna barwę. Doskonale się przetrzymuje w zimie. Mozę stanowić dodatek do wielu dań, jak również być baza sosu do spaghetti. Możemy stworzyć ketchup z dodatkami czyli dodać zioła, które lubimy np. oregano, bazylię, czosnek, zioła prowansalskie wedle gustu. Ketchup nasz może być łagodny jak również pikantny poprzez dodanie większej ilości pieprzu i papryki ostrej, chili. Przyrządzenie ketchupu jest pracochłonne ale naprawdę warto.

SKŁADNIKI

  • pomidory – 5 kg
  • cebula – 1 kg
  • pietruszka – 5 dag
  • buraki czerwone – 30 dag
  • seler – 20 dag
  • jabłka – 35 dag
  • marchewka – 35 dag
  • sól – 10 dag
  • pieprz mielony – 1,5 łyżeczki
  • cukier kryształ – 1 kg
  • ocet – 0,5 litra
  • musztarda – 0,3 kg
  • papryka słodka – 1,5 łyżeczki
  • kwasek cytrynowy – 1 dag
  • mąka ziemniaczana – 0,75 dag

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wszystkie jarzyny ugotować osobno, obrać z łupek i zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.

Pomidory naciąć i sparzyć wrząca wodą, muszą chwilkę poleżakować w tej wodzie, aby łupka odeszła, następnie zalać zimna wodą i obrać dokładnie pomidory z łupki, wrzucić wszystko do garnka wlać odrobinkę wody aby pomidory się nie przypaliły. Gotować pomidory na wolnym ogniu aż się całkowicie rozgotują. Kolejno należy je przetrzeć przez drobne sito przetrzeć aby usunąć pestki.

Tak gotowy koncentrat połączyć z warzywami: cebulą, marchewką, jabłkami, selerem, pietruszką. Wszystko razem gotować do momentu aż sos zgęstnieje, zmniejszy swą objętość o połowę. Należy zwracać uwagę bo lubi się przypalać.

Na koniec dodać cukier, ocet, buraki, sól, musztardę, doprawić pieprzem i papryką dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Wszystko razem zagotować i przełożyć do słoików. Pasteryzować około 10-15 min.

keczup1

Related Posts

Add Comment