Z tymi bajaderkami to ciekawa historia otóż na święta Bożego Narodzenia upiekłam piernik staropolski.
Z tej porcji upiekłam aż cztery blaty do przełożenia jednak złożyłam tylko 3 i tak wyszedł bardzo wysoki placek. Blat jeden pozostał wolny aż do sylwestra. Szkoda by było aby się zmarnował więc wykorzystałam jako bazę do bajaderek.
Dzięki temu nic się nie marnuje.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- pierniczki bez czekolady, marmolady – 500 g
- herbatniki – 100 g
- masło – 1/2 kostki
- mleko – 1 szklanka
- czekolada gorzka – 100 g
- czekolada biała – 50 g
- bakalie: rodzynki, mieszanka keksowa – 100 g
- cynamon – 1/2 łyżeczki
- cukier kryształ – 1/2 szklanki
- kakao – 2 łyżki
- aromat waniliowy, migdałowy, pomarańczowy – do smaku
- powidło śliwkowe – mały słoik
- kokos lub orzeszki prażone do obtoczenia – ok. 100 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W rondelku na wolnym ogniu roztopić czekoladę gorzka, mleko, cukier, masło i kakao. Wszystko dokładnie rozmieszać w celu uzyskania jednolitej masy.
Masę odstawić do przestygnięcia.
Ciastka pierniczki, herbatniki zmielić przez maszynkę do mięsa na najdrobniejszym sitku w celu otrzymania mąki.
Masę czekoladową wlać do zmielonych ciasteczek dodać posiekane drobno bakalie, czekoladę białą, cynamon aromat dowolny do smaku. Wszystko razem wymieszać Dodać na koniec powidło taka ilość aby związało całość.
Uformować kulki i jeżeli są mokrawe obtoczyć w kokosie lub zmielonych orzeszkach.
Drugi sposób to zrobić polewę, otoczyć bajaderki w polewie a potem w kokosie i orzeszkach.