Muffinki piernikowe

muffinkipiernikowe3

Muffinki piernikowe, o pięknym i aromatycznym zapachu świątecznego piernika. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. smaczne lekkie i puszyste babeczki. Można również je wykorzystać na świąteczny stół.

Czas przygotowania – 15 min.

SKŁADNIKI

  • mąka pszenna – 2 szklanki
  • cukier brązowy – 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika – 1 łyżeczka
  • jajka całe – 2 sztuki
  • masło – 100 g
  • mleko – 1 szklanka
  • miód prawdziwy – 1 łyżka
  • bakalie (orzechy włoskie, rodzynki, owoce kandyzowane) – 1/2 szklanki

Polewa

  • biała czekolada – 100 g
  • śmietana kremówka – 1/4 szklanki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Masło roztopić i przestudzić.

Do jednej miski nasypać suche składniki; mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, bakalie, przyprawę do piernika.

W drugiej misce połączyć na jedną konsystencje składniki mokre; jajka, miód, mleko, masło.

Mokre składniki przelać do suchych, dokładnie całość wymieszać.

Papilotki ułożyć w formie na muffinki i uzupełnić je do 3/4 objętości.

Piec do uzyskania suchego patyczka około 20-30 min.

Po upieczeniu muffinki wystudzić i następnie przygotować polewę.

W małym rondelku roztopić białą czekoladę, dodać kremówkę i dokładnie wymieszać polewę aby uzyskała jednolitą konsystencję, uwaga lubi się przypalać.

Babeczki polać polewą i udekorować gwiazdkami.

Wyszło 15 babeczek.

muffinkipiernikowemuffinkipiernikowe2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciasteczka i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *