Muffinki piernikowe, o pięknym i aromatycznym zapachu świątecznego piernika. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. smaczne lekkie i puszyste babeczki. Można również je wykorzystać na świąteczny stół.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- mąka pszenna – 2 szklanki
- cukier brązowy – 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- przyprawa do piernika – 1 łyżeczka
- jajka całe – 2 sztuki
- masło – 100 g
- mleko – 1 szklanka
- miód prawdziwy – 1 łyżka
- bakalie (orzechy włoskie, rodzynki, owoce kandyzowane) – 1/2 szklanki
Polewa
- biała czekolada – 100 g
- śmietana kremówka – 1/4 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Masło roztopić i przestudzić.
Do jednej miski nasypać suche składniki; mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, bakalie, przyprawę do piernika.
W drugiej misce połączyć na jedną konsystencje składniki mokre; jajka, miód, mleko, masło.
Mokre składniki przelać do suchych, dokładnie całość wymieszać.
Papilotki ułożyć w formie na muffinki i uzupełnić je do 3/4 objętości.
Piec do uzyskania suchego patyczka około 20-30 min.
Po upieczeniu muffinki wystudzić i następnie przygotować polewę.
W małym rondelku roztopić białą czekoladę, dodać kremówkę i dokładnie wymieszać polewę aby uzyskała jednolitą konsystencję, uwaga lubi się przypalać.
Babeczki polać polewą i udekorować gwiazdkami.
Wyszło 15 babeczek.