Tradycyjne sałatki śledziowe już były, teraz śledzie jakby na pierzynce. Bardzo szybkie i smaczne jedzonko.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- śledzie w oleju – 400 g
- groszek zielony – 1 puszka
- cebula – 1 sztuka
- jajka – 4 sztuki
- śmietana – 3 łyżki
- musztarda – 1 łyżeczka
- zioła: pietruszka, szczypiorek
- sól, pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jajka ugotować na twardo, obrać z łupki i posiekać drobno.
Groszek odcedzić z nadmiaru wody i dodać do jajek.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodać pokrojoną pietruszkę i szczypiorek.
Całość doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i musztardę, sos dokładnie wymieszać.
Na talerzu ułożyć sos na wierzch porozkładać śledzie pokrojone w dowolny sposób, całość udekorować szczypiorkiem.