Rzodkiewki faszerowane

rzodkiewkifaszerowane1

Smaczny, wiosenny, kolorowy przysmak nie tylko dla smakoszy twarożku czy rzodkiewek. Doskonale przystawka prezentuje się na stole.

Czas przygotowanie – 15 min.

SKŁADNIKI

  • rzodkiewka – pęczek (duże)
  • twarożek biały – 15 dag
  • śmietana 18% – 2-3 łyżki
  • szczypiorek – pół pęczka
  • sól – do smaku

Dodatkowo

  • liście sałaty do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Twarożek rozdrobnić widelcem lub łyżką, dodać śmietanę, szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać sól do smaku.

Dobrze jest kiedy rzodkiewka jest duża.

Rzodkiewkę dokładnie umyć. Następnie odkroić 1/3 rzodkiewki od góry, zostawić ponieważ posłuży jako daszek.

Rzodkiewki kolejno wydrylować (wydrylować biały miąższ rzodkiewki, w taki sposób aby nie uszkodzić rzodkiewki, ja w tym celu użyłam łyżki do drążenia melonów).

Do każdej rzodkiewki nałożyć twarożek i przykryć ją daszkiem.

Wszystkie nafaszerowane rzodkiewki ułożyć na liściach sałaty.

rzodkiewkifaszerowane

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *