Smaczny, wiosenny, kolorowy przysmak nie tylko dla smakoszy twarożku czy rzodkiewek. Doskonale przystawka prezentuje się na stole.
Czas przygotowanie – 15 min.
SKŁADNIKI
- rzodkiewka – pęczek (duże)
- twarożek biały – 15 dag
- śmietana 18% – 2-3 łyżki
- szczypiorek – pół pęczka
- sól – do smaku
Dodatkowo
- liście sałaty do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Twarożek rozdrobnić widelcem lub łyżką, dodać śmietanę, szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać sól do smaku.
Dobrze jest kiedy rzodkiewka jest duża.
Rzodkiewkę dokładnie umyć. Następnie odkroić 1/3 rzodkiewki od góry, zostawić ponieważ posłuży jako daszek.
Rzodkiewki kolejno wydrylować (wydrylować biały miąższ rzodkiewki, w taki sposób aby nie uszkodzić rzodkiewki, ja w tym celu użyłam łyżki do drążenia melonów).
Do każdej rzodkiewki nałożyć twarożek i przykryć ją daszkiem.
Wszystkie nafaszerowane rzodkiewki ułożyć na liściach sałaty.