Pierś kaczki z imbirem, pieczarkami i marchewką

Pierś kaczki z imbirem, pieczarkami i marchewką

Pierś kaczki przez noc marynowana w tradycyjnej marynacie, następnie duszona z imbirem, pieczarkami i dodatkiem marchewki i cebuli. Po upieczeniu bardzo delikatna, mięciutka i aromatyczna, godna polecenia.

Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

  • pierś z kaczki – 2 sztuki
  • pieczarki – 200 g
  • marchewka – 1 sztuka
  • cebula – 1 sztuka
  • imbir – kawałek korzenia
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • czosnek – 2 ząbki
  • sól, pieprz – do smaku
  • papryka ostra – do smaku

Marynata

  • woda – 2-3 litry
  • liść laurowy – 2-4 listki
  • ziele angielskie – 4-6 ziarenek
  • pieprz czarny – 6-8 ziarenek
  • gorczyca biała – 1 łyżeczka
  • sól peklowa – 1-2 łyżki
  • tłuszcz roślinny – 2 łyżki
  • woda ciepła – 1 szklanka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do garnka nalać wodę tak ok. 2-3 litry, tak aby piersi kaczki były zanurzone, dodać sól peklową, przyprawy i całość zagotować, marynatę odstawić do wystudzenia, kiedy będzie zimna zanurzyć w niej piersi kaczki, wcześniej dokładnie umyte.

Mięso pozostawić w marynacie na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Piersi wyciągnąć, delikatnie osuszyć, skórę naciąć i oprószyć solą (delikatnie z solą bo marynata była słona), pieprzem i papryka ostrą.

Piersi położyć na rozgrzanej patelni lub rondlu i zrumienić z obu stron, następnie dodać pokrojony drobno imbir, sos sojowy, całość podlać 1 szklanką wody i dusić.

Do piersi dodać pokrojoną marchewkę, czosnek, cebulę i wszystko razem dusić aż mięso i warzywa będą miękkie.

Pierś kaczki z imbirem, pieczarkami i marchewką

Related Posts

Add Comment