Bardzo dobry dodatek do obiadów, mięs, doskonałe na ciepło, może zastąpić surówkę podczas obiadu.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
- pieczarki – 1/2 kg
- borowiki suszone – 200 g
- śmietana kremówka – 1/3 szklanki
- cebula – 2 sztuki
- sól, pieprz do smaku
- olej, masło do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Grzyby suszone zalać wodą i pozostawić na noc.
Rano zagotować w tej wodzie, pogotować około pół godziny i odcedzić.
Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w plasterki, nawet takie grubsze.
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, następnie dodać pokrojone pieczarki delikatnie je posolić, żeby szybciej puściły wodę i dusić na wolnym ogniu.
Po kilku minutach dodać suszone grzyby i dalej dusić, całość podlać wywarem z grzybów suszonych tak około 1/2 szklanki (jeżeli woda z pieczarek odparowała szybko, wówczas można podlać większą ilością wywaru z grzybów).
Całość dusić do momentu aż grzyby będą miękkie. Pod koniec duszenia dodać około 2 łyżki masła i śmietanę kremówkę dla zagęszczenia całości, doprawić solą i pieprzem.
Podawać na ciepło.
Jest to tez doskonała baza do przygotowania sosu.