Potrawka z pieczarek i borowików

Bardzo dobry dodatek do obiadów, mięs, doskonałe na ciepło, może zastąpić surówkę podczas obiadu.

Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

  • pieczarki – 1/2 kg
  • borowiki suszone – 200 g
  • śmietana kremówka – 1/3 szklanki
  • cebula – 2 sztuki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej, masło do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Grzyby suszone zalać wodą i pozostawić na noc.

Rano zagotować w tej wodzie, pogotować około pół godziny i odcedzić.

Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w plasterki, nawet takie grubsze.

Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, następnie dodać pokrojone pieczarki delikatnie je posolić, żeby szybciej puściły wodę i dusić na wolnym ogniu.

Po kilku minutach dodać suszone grzyby i dalej dusić, całość podlać wywarem z grzybów suszonych tak około 1/2 szklanki (jeżeli woda z pieczarek odparowała szybko, wówczas można podlać większą ilością wywaru z grzybów).

Całość dusić do momentu aż grzyby będą miękkie. Pod koniec duszenia dodać około 2 łyżki masła i śmietanę kremówkę dla zagęszczenia całości, doprawić solą i pieprzem.

Podawać na ciepło.

Jest to tez doskonała baza do przygotowania sosu.

pieczarki z borowikami potrawka z pieczarek i borowikowgotowe danie potrawka

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *