Sałata zielona z papryką

Sałata zielona z papryką

Do przygotowania tej sałatki wykorzystałam kolorowa sałatę zieloną ze wzgledu na kolorystykę, jednak w smaku jak zwykła sałata zielona. Można ja łączyć z wszelkimi dodatkami i zawsze smakuje pysznie. Doskonała do obiadu.

    Czas przygotowania – 15 min.

Składniki

  • sałata zielona – 1 główka
  • papryka czerwona – 2 sztuki
  • cebula czerwona – 1 sztuka
  • śmietana 18% lub jogurt naturalny – 4 łyżki
  • sól, pieprz – do smaku
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

Sałatę dokładnie wypłukać, listek po listku i dokładnie osuszyć na ręczniki lub ściereczce.

Paprykę (można również wybrać kolorowa paprykę) wypłukać, przekroić i wyjąć nasiona, następnie pokroić w kostkę (wedle uznania jaka wielkość) i delikatnie nasolić i odstawić na 15 min. aby zmiękła.

Sałatę porwać lub pokroić na mniejsze części, przełożyć do miski, salaterki, paprykę odcisnąć delikatnie w dłoniach z nadmiaru wody i dodać do sałaty, cebulę pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem.

Na koniec dodać do smaku śmietanę lub jogurt. Na wierzchu posypać świeżym szczypiorkiem.

Sałata zielona z papryką

Ten wpis został opublikowany w kategorii Surówki i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *