Kupiłam kostkę mintaja, chciałam ja usmażyć na obiad lecz była bardzo krucha a wręcz rozpadała się, więc rybkę zmieliłam i zrobiłam z niej kotleciki na obiad.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- filet z ryby (mintaj, sola, miruna,dorsz)
- jajka całe – 2 sztuki
- mąka pszenna – 2 łyżki
- bułka czerstwa – 2 łyżki
- natka pietruszki lub koperek – pół pęczka
- sól, pieprz cytrynowy – do smaku
Dodatkowo
- bułka tarta
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Płaty z ryby świeże lub mrożone.
Jeżeli ryba jest mrożona należy ją rozmrozić, ułożyć na ręcznikach papierowych aby jak najbardziej ją osuszyć.
Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie.
Następnie rybę zmielić przez maszynkę do mięsa tak jaka na kotlety mielone.
Do ryby dodać jajka, mąkę pszenną, odciśniętą bułkę, sól pieprz, posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Wszystko razem dokładnie wymieszać jeżeli masa będzie bardzo wodnista wówczas dodać jeszcze łyżkę mąki.
Uformować kotlety i smażyć na oleju roślinnym.