Żeby karkówka smakowała, niebyła tłusta to polecam ten przepis, szybki, prosty i smaczny.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
- karkówka – 1 kg
- musztarda francuska – kilka łyżek
- sól, pieprz do smaku –
- marchewka – 1 sztuka
- cebula – 1 sztuka
- seler korzeń – 1 sztuka mała
- pietruszka – 1 sztuka
Marynata
- woda – ok. 3-4 litry
- sól peklowa – 2 łyżki
- liść laurowy – 4-6 sztuk
- ziele angielskie – 4-6 sztuk
- gorczyca biała – 1 łyżeczka
- pieprz czarny ziarna – kilka ziarenek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z podanych składników przygotować marynatę do mięsa. Wodę zagotować, dodać przyprawy, sól i całość pogotować ok.10-15 min. Zalewę wystudzić, ma być zimna.
Mięso najlepiej w całości dokładnie wypłukać, przełożyć do zimnej marynaty i pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki tej zalewie mięso po upieczeniu jest kruche, miękkie.
Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć na ręczniku papierowym, na mięso nanieść musztardę, rozetrzeć tak aby całe mięso było pokryte, następnie przełożyć na patelnie lub rondla i obsmażyć z każdej strony aby nabrało koloru, następnie całość podlać szklanką wody, dodać marchewkę, cebule, pietruszkę i selera pokrojone w plasterki. Całość doprawić solą i pieprzem i piec do momentu aż mięso będzie miękkie z sola ostrożnie ponieważ sól była tez w marynacie).