Karkówka marynowana z musztardą

Karkówka marynowana z musztardą

Żeby karkówka smakowała, niebyła tłusta to polecam ten przepis, szybki, prosty i smaczny.

    Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

  • karkówka – 1 kg
  •  musztarda francuska – kilka łyżek
  • sól, pieprz do smaku –
  • marchewka – 1 sztuka
  • cebula – 1 sztuka
  • seler korzeń – 1 sztuka mała
  • pietruszka – 1 sztuka

    Marynata

  • woda – ok. 3-4 litry
  • sól peklowa – 2 łyżki
  • liść laurowy – 4-6 sztuk
  • ziele angielskie – 4-6 sztuk
  • gorczyca biała – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny ziarna – kilka ziarenek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Z podanych składników przygotować marynatę do mięsa. Wodę zagotować, dodać przyprawy, sól i całość pogotować ok.10-15 min. Zalewę wystudzić, ma być zimna.

Mięso najlepiej w całości dokładnie wypłukać, przełożyć do zimnej marynaty i pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki tej zalewie mięso po upieczeniu jest kruche, miękkie.

Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć na ręczniku papierowym, na mięso nanieść musztardę, rozetrzeć tak aby całe mięso było pokryte, następnie przełożyć na patelnie lub rondla i obsmażyć z każdej strony aby nabrało koloru, następnie całość podlać szklanką wody, dodać marchewkę, cebule, pietruszkę i selera pokrojone w plasterki. Całość doprawić solą i pieprzem i piec do momentu aż mięso będzie miękkie z sola ostrożnie ponieważ sól była tez w marynacie).

karkówka

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *