Kurczak na grilla w marynacie curry

Sezon na grilla rozpoczęty. Na ruszcie, kiełbaski, karkówki i wiele innych smakołyków. U mnie często na grillu gości pierś z kurczaka w marynacie z curry. Po upieczeniu, chrupka, aromatyczna pierś z kurczaka.

    Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • pierś z kurczaka – 1/2 kg
  • jogurt naturalny grecki – 330 ml
  • curry – 3 łyżeczki
  • sól – 1 łyżeczkę
  • pieprz – do smaku
  • czosnek – 4 ząbki
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • sok z połowy cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kurczaka wypłukać, osuszyć. Ja filetuje pierś na mniejsze porcje, ponieważ szybciej się piecze.

Do miseczki dodać jogurt, czosnek pokrojony na ćwiartki, sól, pieprz, curry, oliwę z oliwek, sok z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać. Do tej marynaty dołożyć przygotowanego kurczaka, wymieszać w marynacie.

Pozostawić kurczaka min. na 2 godziny w lodówce pod przykryciem, lepiej jak leżakuje dłużej wówczas jest aromatyczniejszy.

Następnie piec na grillu, na tacce lub w foli aluminiowej do momentu aż będą rumiane i miękkie. Dokładnie tak samo można przygotować szaszłyki.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *