Sezon na grilla rozpoczęty. Na ruszcie, kiełbaski, karkówki i wiele innych smakołyków. U mnie często na grillu gości pierś z kurczaka w marynacie z curry. Po upieczeniu, chrupka, aromatyczna pierś z kurczaka.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- pierś z kurczaka – 1/2 kg
- jogurt naturalny grecki – 330 ml
- curry – 3 łyżeczki
- sól – 1 łyżeczkę
- pieprz – do smaku
- czosnek – 4 ząbki
- oliwa z oliwek – 4 łyżki
- sok z połowy cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kurczaka wypłukać, osuszyć. Ja filetuje pierś na mniejsze porcje, ponieważ szybciej się piecze.
Do miseczki dodać jogurt, czosnek pokrojony na ćwiartki, sól, pieprz, curry, oliwę z oliwek, sok z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać. Do tej marynaty dołożyć przygotowanego kurczaka, wymieszać w marynacie.
Pozostawić kurczaka min. na 2 godziny w lodówce pod przykryciem, lepiej jak leżakuje dłużej wówczas jest aromatyczniejszy.
Następnie piec na grillu, na tacce lub w foli aluminiowej do momentu aż będą rumiane i miękkie. Dokładnie tak samo można przygotować szaszłyki.