Faworki

 Kruche, delikatne, mięciutkie, doskonale napowietrzone to faworki. Przysmak nie tylko na Tłusty Czwartek.

faworki

Faworki to przysmak spożywany głównie w tłusty czwartek, jednak nie tylko. Faworki to delikatna przekąska dla dzieci i dorosłych. Dobrane odpowiednio składniki w przepisie sprawiają, że faworki są mięciutkie a zarazem kruche. Dodawane piwo sprawia, iż zwiększa się ilość powietrza w cieście.

Czas przygotowania – 40 min.

SKŁADNIKI

  • mąka krupczatka lub pszenna – 2 szklanki
  • żółtka (wbić do szklanki, w tej samej odmierzyć piwo) – 5 sztuk
  • gęsta kwaśna śmietana – 2 łyżki
  • ocet lub spirytus – 1 łyżka
  • piwo – tyle co objętość żółtek w szklance
  • sól – szczypta
  • cukier kryształ – szczypta
  • cukier puder do posypania
  • olej lub malec do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Na stolnicy z podanych składników zagnieść cisto, następnie wyrabiać ręcznie lub wybijać wałkiem do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza na powierzchni ciasta. Odstawić ciasto na 15 min.

Ciasto cieniutko wałkujemy i wycinamy radełkiem lub nożem cieniutkie paseczki (szer.około 3 cm, długość 6-7 cm).

W każdym paseczku na środku robimy nacięcie przez, które przekładamy jeden lub oba końce faworka.

Smażymy faworki na głębokim tłuszczu (ja to robię w frytkownicy na świeżym zmienionym oleju).

Przekręcamy jak wypłyną na wierzch, jeżeli się zarumieniły należy je wyjąć i rozłożyć na ręczniku papierowym, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Na koniec przełożyć na półmisek i posypać po wierzchu cukrem pudrem.

faworki2 faworki3

[puregallery]

Related Posts

Add Comment