Kruche, delikatne, mięciutkie, doskonale napowietrzone to faworki. Przysmak nie tylko na Tłusty Czwartek.
Faworki to przysmak spożywany głównie w tłusty czwartek, jednak nie tylko. Faworki to delikatna przekąska dla dzieci i dorosłych. Dobrane odpowiednio składniki w przepisie sprawiają, że faworki są mięciutkie a zarazem kruche. Dodawane piwo sprawia, iż zwiększa się ilość powietrza w cieście.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
- mąka krupczatka lub pszenna – 2 szklanki
- żółtka (wbić do szklanki, w tej samej odmierzyć piwo) – 5 sztuk
- gęsta kwaśna śmietana – 2 łyżki
- ocet lub spirytus – 1 łyżka
- piwo – tyle co objętość żółtek w szklance
- sól – szczypta
- cukier kryształ – szczypta
- cukier puder do posypania
- olej lub malec do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na stolnicy z podanych składników zagnieść cisto, następnie wyrabiać ręcznie lub wybijać wałkiem do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza na powierzchni ciasta. Odstawić ciasto na 15 min.
Ciasto cieniutko wałkujemy i wycinamy radełkiem lub nożem cieniutkie paseczki (szer.około 3 cm, długość 6-7 cm).
W każdym paseczku na środku robimy nacięcie przez, które przekładamy jeden lub oba końce faworka.
Smażymy faworki na głębokim tłuszczu (ja to robię w frytkownicy na świeżym zmienionym oleju).
Przekręcamy jak wypłyną na wierzch, jeżeli się zarumieniły należy je wyjąć i rozłożyć na ręczniku papierowym, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Na koniec przełożyć na półmisek i posypać po wierzchu cukrem pudrem.
[puregallery]