Surówka z białej kapusty

surowkazkapusty

Doskonały sposób na białą kapustę, ponieważ w stanie surowym jest ona nośnikiem wielu witamin i minerałów tj.: witaminy C, witaminy A, witaminy z grupy B-B1, B2, B6, składniki mineralne (sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez.

Czas przygotowania – 15 min.

SKŁADNIKI

  • kapusta biała – 2,5 kg
  • marchewka – 2 sztuki
  • cebula – 2 sztuki
  • sól – 2 łyżki

Zalewa

  • woda – 1 litr
  • cukier kryształ – 1 szklanka
  • olej – 1 szklanka
  • ocet – 3/4 szklanki
  • ziele angielskie – 4-6 ziarenek
  • liść laurowy – 4-6 listków

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Z podanych składników ugotować zalewę i wystudzić ją.

Kapustę zszatkować drobno, przełożyć do miski, marchewkę i cebulę zetrzeć na tarce na grubych oczkach i połączyć z kapustą, sałatę posolić 2 łyżkami soli i wszystko dokładnie wymieszać, następnie odstawić na około godzinę czasu aż kapusta zmięknie.

Jeżeli będzie miękka wówczas wlać do niej zimną zalewę i wymieszać.

Surówkę można przełożyć do szczelnego naczynia i przechowywać w chłodnym miejscu kilka a nawet kilkanaście dni w lodówce. Posłuży nam do obiadu i nie tylko.

surowkazkapusty1

Ten wpis został opublikowany w kategorii Surówki i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *