Doskonały sposób na białą kapustę, ponieważ w stanie surowym jest ona nośnikiem wielu witamin i minerałów tj.: witaminy C, witaminy A, witaminy z grupy B-B1, B2, B6, składniki mineralne (sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- kapusta biała – 2,5 kg
- marchewka – 2 sztuki
- cebula – 2 sztuki
- sól – 2 łyżki
Zalewa
- woda – 1 litr
- cukier kryształ – 1 szklanka
- olej – 1 szklanka
- ocet – 3/4 szklanki
- ziele angielskie – 4-6 ziarenek
- liść laurowy – 4-6 listków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z podanych składników ugotować zalewę i wystudzić ją.
Kapustę zszatkować drobno, przełożyć do miski, marchewkę i cebulę zetrzeć na tarce na grubych oczkach i połączyć z kapustą, sałatę posolić 2 łyżkami soli i wszystko dokładnie wymieszać, następnie odstawić na około godzinę czasu aż kapusta zmięknie.
Jeżeli będzie miękka wówczas wlać do niej zimną zalewę i wymieszać.
Surówkę można przełożyć do szczelnego naczynia i przechowywać w chłodnym miejscu kilka a nawet kilkanaście dni w lodówce. Posłuży nam do obiadu i nie tylko.