Popularna we włoskiej kuchni przekąska ze świeżymi pomidorami, gdzie są głównym składnikiem, oprócz tego dodawany jest czosnek, świeże zioła.
Moja bruschetta zawiera nieco więcej składników, świeże pomidory, czosnek, cebulę, mozzarellę oraz świeże pieczywo- grzanki. Jest to bardzo szybka, smaczna przekąska gdzie składniki można łączyć w zależności od upodobań, dodając kurczaka, tuńczyka, oliwki, kapary.
Czas przygotowania- 15 min.
Składniki
- białe pieczywo
- pomidory – 2 sztuki
- ser mozzarella – 1 kulka
- cebula czerwona – 1 sztuka mała
- czosnek – 1 ząbek
- bazylia
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Białe pieczywo skropić delikatnie oliwą z oliwek, i przyrumienić na patelni lub w piekarniku, tak aby powstały chrupiące grzanki. Gorące grzanki natrzeć czosnkiem, co nada im specjalnego aromatu.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę i pokroić w drobną kosteczkę. Cebule, ser mozarella również pokroić w kostkę, połączyć z pomidorami, doprawić solą pieprzem, dodać świeżą bazylię i całość skropić oliwą z oliwek.
Tak przygotowany farsz układać na przygotowanych grzankach.